Annuleren

Zoek hier binnen onze website

#06 - Maar God

emmaus_06.jpg

Lezen: Genesis 50:15-21

De broers van Jozef hadden nooit kunnen denken dat de dromen van Jozef in vervulling zouden gaan. Maar het is gebeurd. Voor ze het wisten! Want toen zij bogen voor de onderkoning van Egypte, hadden ze geen idee dat het Jozef was.

Ze hadden hem verkocht. Uit pure jaloezie Weg met hem, betweter, meesterdromer. Naar Egypte als slaaf. In Egypte was het niet makkelijk voor Jozef. Zijn leven kende zoveel onrecht. Onschuldig in de gevangenis. Vergeten door de schenker. Moeilijke momenten, maar je leest niet dat Jozef zondigde. Integendeel zelfs.

Uiteindelijk kwam het moment dat Jozef uit de gevangenis kwam. Hij legde de droom van Farao uit en werd onderkoning. Waarom gebeurde dit allemaal? Later blikt Jozef terug en dan zegt hij tegen zijn broers: “Jullie hebben kwaad tegen mij gedacht, maar God heeft dat ten goede gedacht, om een volk in het leven te behouden”.

Dat is het! Dat is de kern van het leven van Jozef: maar God… Hij gaf een totaal andere wending aan het leven van Jozef. Uiteindelijk was Hij door God naar Egypte gezonden, om door diep lijden heen de stamvaders van Israël in het leven te behouden.

De verworpene wordt de redder. Dat verhaal herhaalt zich in de geschiedenis. Werd niet Jezus door Zijn eigen volk overgeleverd? Ze hadden het niet in de gaten, maar juist op deze manier voerde God Zijn verlossingsplan uit, dat al in de Schriften was aangekondigd.

Maar God. Twee woordjes. Diepe betekenis. Zo werkt God óók vandaag. Tegen alles van ons in. Zo is genade écht genade, zelfs voor mensen die Hem niet willen.

1178