Annuleren

Zoek hier binnen onze website

#08 - Bloed aan de deur

emmaus_08.jpg

Lezen: Exodus 12:12-14

Het coronavirus komt steeds dichterbij. Wordt het een echte epidemie? Hoeveel mensen overlijden daar nu eigenlijk aan? Wat als ik het krijg? Veel mensen zijn er onzeker. Misschien ben jij zelfs bang.

Zo’n virus is ongrijpbaar. Je weet niet vooraf wie er ziek worden en wie er aan sterven. Maar stel je eens voor dat je hoort dat er een kwaal rondgaat, die in ieder huis de dood zou brengen?

Dat gebeurt in Egypte. God voert Zijn laatste straf uit en die overtreft alle eerdere straffen aan Egypte. Het is een oordeel dat God voltrekt.

Wij kennen dit verhaal zo goed. Een beetje te goed misschien? Voor ons is deze geschiedenis er één waarvan we denken: dat loopt goed af. Ja, voor de Israëlieten wel. Maar dat is niet vanzelfsprekend.

Dit is niet zomaar een verhaal met een ‘happy end’. Probeer even mee te voelen met de spanning van dit moment!

Deze nacht, zegt God, kom ik langs. Ik ga jullie huizen binnen. En ik dood alle oudsten. Dit gaat je niet voorbij. Als jij niet sterft, zal iemand anders in je huis sterven. Het is een oordeel. En weet, nu hebben we het over onszelf, dat in het oordeel van God iedereen getroffen wordt.

God kan niet voorbij gaan aan je zonde en ongeloof.

Toch is dit de nacht van de instelling van het Pascha, dat letterlijk ‘voorbijgang’ betekent. Er is één ontsnappingsmogelijkheid: bloed aan de deur.

Je moet er maar in geloven. Helpt zoiets als bloed aan de deur om de dood te weren? Zie je dat dit een spannende nacht is geweest? God ging de huizen van Israël niet voorbij, omdat er Israëlieten woonden. God gaat jou niet voorbij, omdat je naar de kerk gaat.

God gaat voorbij als Hij het bloed ziet! Reken er maar niet op dat jij wordt overgeslagen. Heb jij bloed aan de deurposten van je leven? Leven zonder bloed, is bloedlink. Alleen achter het bloed van Jezus ben je veilig. Daar staat Jezus voor in.

Ben jij nog niet veilig achter het bloed, dan heb ik een vraag aan je. De Egyptenaren kenden de vluchtroute niet. Jij wel. Waarom maak je er dan nog steeds geen gebruik van?

1178