Annuleren

Zoek hier binnen onze website

#13 - What’s in a name?

emmaus_13.jpg

Lezen: Jozua 23:1-3

Hoe heet jij? Heeft jouw naam een betekenis? Ben je vernoemd, of hebben je ouders jouw naam gekozen, omdat ze deze mooi vonden? Een naam zegt zo ontzettend veel. Je naam is verbonden met wie jij bent. In de Bijbel zegt een naam veel meer. Namen hebben grote betekenis. Denk maar aan Abraham, Israël, Mozes, Johannes of Petrus.

Waar is Jezus in het Oude Testament? Jezus kreeg Zijn naam pas bij de aankondiging van Zijn geboorte door de engel. Toch hoor je Zijn naam al in het Oude Testament. Het Oude Testament schildert de persoon en het werk van Jezus uit. Natuurlijk in de offerdienst, maar ook in Gods profeten. Een van deze profeten is Jozua. In de Hebreeuwse indeling van het Oude Testament valt Jozua onder de profeten, net als Richteren, Samuël en Koningen.

Wist je dat Jozua letterlijk een naamgenoot van Jezus is?

Jozua draagt een prachtige naam. Zijn naam betekent ‘de HEERE redt’, of ‘de HEERE is mijn heil’ Jezus is de Griekse versie van Jozua. Jozua wordt ook Hosea genoemd. Mogelijk is Jozua zijn nieuwe naam, die hij van God kreeg. Er zit niet zoveel verschil tussen deze twee namen. Onthoud dit: Jozua is een duidelijkere naam dan Hosea. Hosea betekent ‘hulp’, of ‘redding’. Jozua betekent: ‘de HEERE redt!’. Mooi hè?

What’s in a name?

In Jozua zien we al een klein beetje hoe de Heere redt. Hij bracht Israël in het beloofde land. Zo heeft God het volk gered. Maar zoveel meer dan Jozua is Jezus. In Hem komt de betekenis van deze naam zelfs helemaal tot vervulling: ‘de Heere redt’. De Heere is mijn heil, mijn Heiland. Hij verlost niet door het zwaard, maar door het kruis!

Ken jij de diepe betekenis van de mooiste naam op aarde?

1178