Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Begrijpen wat je leest

BLOG LEIDINGGEVENDEN

Ken je het moment dat een klein kind té stil is? Als volwassenen ben je in gesprek. Tot het moment waarop je realiseert dat het wel erg stil is geworden… Vaak is dat geen goed teken.

Stilte past dan ineens bij stiekem. Ben jij als leidinggevende blij als er een moment stilte is? Stilte als een synoniem voor aandacht. Je wilt stilte wanneer de Bijbel opengaat tijdens het openen of afsluiten van de avond. Ja, stilte en de Bijbel horen bij elkaar. Toch vind ik stilte niet altijd goed. Jongeren kunnen ook té stil zijn. Jij bent veel aan het woord en ze luisteren stil. Stilte als een synoniem voor aandacht. Maar betekent dit dat zij ook begrijpen wat je leest? Of zijn ze alleen maar stil uit respect? Respect voor jou of de Bijbel. Dat respect is goed. En ja, stilte en de Bijbel horen bij elkaar. Er is echter een verschil tussen stil zijn en begrijpen. Stil luisterende jongeren zijn anders dan begrijpende jongeren. Daarvoor is meer nodig dan stil zijn alleen…
Misschien herken je het moment dat de dominee een vraag stelt in de preek. Opeens word je aan het denken gezet. Op verenigingsavonden zijn jongeren jouw publiek. Het zijn jongeren die gewend zijn aan continue interactie. Jongeren die we met interactie aan het nadenken kunnen zetten. Daar moeten we bij aansluiten.
Denk daar, biddend om Gods leiding, thuis over na. Verdiep je in stilte in Gods Woord en stel jezelf de vraag: Hoe kan ik met dit Bijbelgedeelte zo dicht mogelijk bij jongeren komen? Nee, niet door een waterval van woorden die stil maakt. Maar door vragen te stellen die verhelderen. Dan is het juist goed als het niet te stil is.

Gertjan van der Jagt

377