Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Donderdag 22 maart

grapes-2265517_1920

Lezen: Jesaja 63:1-6

In lijdenspreken komt de tekst: ‘Ik heb de pers alleen getreden’. Heel vaak staat dit dan in het verband met het lijden van de Heere Jezus. Alleen moest Hij de dood in. Niemand kon Hem volgen, zelfs Zijn discipelen niet. Dat hoefde ook niet en dat mocht niet. Jezus stelde Zich voor hen en zei: ‘Indien u dan Mij zoekt, laat deze heengaan’. De gevangenschap van de Zoon van God werd de vrijheid voor de kinderen van God.

Toch duidt deze tekst niet op het lijden van de Heere Jezus. Je leest in dit gedeelte over bloed, maar het gaat hier niet over het bloed van Christus, maar om het bloed van Gods vijanden. Het gaat om de overwinning. Koninklijk heeft Christus getriomfeerd over al Zijn vijanden. In toorn heeft het Lam al Zijn vijanden overwonnen. Het beeld dat Jesaja gebruikt is de wijnpersbak. Daar werden de druiven met de voeten uitgeperst. Dat deed je niet alleen, want het was zwaar werk.

Maar hóe geeft de Heere Jezus, als de Zoon van God, de overwinning behaald? Hoe voltrekt Hij het oordeel? Hoe zorgt Hij voor verlossing? Dat doet deze Koning Zelf, maar wel anders dan wij zouden kunnen bedenken. Ja, de Heere doet het helemaal alleen. Hij vertreedt de vijanden van Zijn volk en geeft onderdrukten vrijheid. Maar het kost Hem wel alles. Gods liefde en toorn zijn geen tegenstellingen, maar ze hangen met elkaar samen. God haat het kwaad, omdat Hij liefde is.

Wat een wonder dat de Heere der heren en de Koningen der koningen Zichzelf in liefde gegeven heeft, maar ook overwonnen heeft. Zijn Kruis werd een troon. Zijn Kruis werd een praalwagen, waarachter Hij de verslagen machten meesleepte in Zijn overwinningstocht door deze wereld (Calvijn).

  • Hoe hoort lijden en heerlijkheid bij elkaar? Lees in dit verband ook Johannes 3:14, 8:28 en 12:32.
  • Hoe kan het dat toorn en liefde in God geen tegenstellingen zijn?
1178