Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Maandag 5 maart

tulip-713098_1920

Lezen: Exodus 12:12-14, 21-28

Bloedtheologie, zo wordt de leer van de verzoening weleens genoemd. Dat is negatief bedoeld. Want God zou dan, zo zeggen tegenstanders van deze leer, alleen kunnen vergeven als Hij bloed ziet. Toch is dat woord ook een heel erg mooi: bloedtheologie! De rode draad van de Bijbel!

Waar zie je dat duidelijker dan bij de instelling van het Pascha? Na vier dagen moesten de Israëlieten het lam dat bij hen in huis was, slachten. Het bloed van het lam moest aan de deurposten worden gesprengd. Tot behoud, want toen, in die bange nacht, kwam de verderfengel. Zoals God het gezegd had, zo gebeurde het. Alle oudste jongens in Egypte werden gedood. Vreselijk! Wat een rouw en verdriet. Maar waar de engel het bloed zag, daar ging hij voorbij.

Als God het bloed ziet, gaat Hij voorbij. Dat betekent Pascha letterlijk: voorbijgang. Het bloed van Christus is van veel meer waarde dan het bloed het paaslam. Want Jezus is hét Paaslam en als God dat bloed ziet zal Hij je behouden. Daar staat Jezus garant voor.

  • Stel je voor dat jij erbij was, die avond en nacht. Wat zou jij denken?
  • Op welke manier spreekt het Pascha van Christus?
  • Alleen de dood van het lammetje was niet genoeg, het bloed moest ook aan de deurposten komen. Wat betekent dit voor ons?
1178