Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Sterren of stippen... of genade?

Niemand is zoals jij

Hij is van hout en zit volgeplakt met grijze stippen. Misschien ken je hem wel, de hoofdpersoon uit het prentenboek ‘Niemand is zoals jij’. Hij woont in een dorpje waar mensen elkaar voortdurend beoordelen door sterren of stippen uit te delen.

Wie mooi, knap, interessant of succesvol is, krijgt een blinkende gouden ster opgeplakt. Wie niet in de smaak valt of goed scoort, krijgt een grijze stip. Het gevolg laat zich raden: hoe meer sterren iemand heeft, hoe meer hij erbij krijgt - en andersom. Zo wordt het dorp een samenleving van winnaars en verliezers.

Bij de start van het nieuwe seizoen moest ik weer denken aan dit verhaal. Hoeveel docenten, jeugdwerkers en jongeren zien niet iets dergelijks gebeuren in hun groep? Er zijn kinderen en jongeren die met een knoop in hun maag op weg gaan, die eerste schooldag. Een paar weken later gaan ze vol spanning naar de vereniging. Wat zullen ze krijgen: sterren of stippen - acceptatie of afwijzing? Wat zal hun plek in de groep zijn? Zulke zorgen zijn reëel. Ze kunnen een seizoen (en de jongere zelf) maken of breken.

En ja, laten we eerlijk zijn: ook volwassenen hebben vaak een stapeltje ‘sterren en stippen’ op zak. Misschien zijn we er ons niet eens bewust van hoe vaak we die uitdelen. Dat hoeft niet eens op een botte manier te gebeuren. Maar jongeren zien het wel.

In het boek gaan de mensen gelukkig inzien dat voor hun Schepper iedereen waardevol is. Hij beoordeelt mensen niet op grond van hun succes en daarom hoeven zij dat ook niet te doen. Hij geeft wel iets anders: Zijn genade. Voor mensen die dat geen van allen hebben verdiend. Wie zelf uit genade leeft, heeft weinig reden meer om een ander te beoordelen. Iets om in gedachten te houden, dit nieuwe seizoen.

Gertrude de Regt

296