Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Over Koers voor stafleden

Koers-vakanties is een van de activiteiten van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Met de vakanties zorgen we voor een basis van rust en ontspanning. Om hiermee, even los van de dagelijkse hectiek, ruimte te maken voor waardevolle ontmoetingen. Met een open Bijbel samen spreken over wat de Heere van ons vraagt en wat Hij wil betekenen voor zondige mensen. Het doel is jongeren te helpen binden aan Gods Woord en de gemeente. Wordt je hier enthousiast van? Op Staflid bij Koers  vind je alle informatie.


Veelgestelde vragen

Kan ik staflid worden?
Wat leuk dat je overweegt om een Koers-vakantie te gaan leiden! Benieuwd of jij geschikt bent als Koers-staflid? Ga eens bij jezelf na of je je herkent in het volgende profiel:

  • Je vindt het leuk om met jongeren om te gaan en kunt jezelf goed in hun leefwereld verplaatsen
  • Je legt makkelijk contact, maakt graag een praatje of staat altijd open voor een dieper gesprek
  • Je bent in staat om een goede balans te vinden tussen het contact met de groep als geheel en de individuele jongeren
  • Je kunt een tikje streng zijn als dat nodig is, maar weet ook hoe je de sfeer gemoedelijk kunt houden
  • Je bent een teamplayer, kunt goed samenwerken en weet wanneer je een stapje extra moet zetten
  • Je vindt het belangrijk om jongeren te betrekken op Gods Woord en de wezenlijke dingen in het leven

Daarnaast vragen we van je dat je een positieve houding hebt ten opzichte van de Gereformeerde Gemeenten en dit ook uitdraagt. Voor sommige vakanties is het nodig dat ten minste een van de stafleden over een rijbewijs beschikt of een vreemde taal spreekt. Dit staat bij de vacature vermeld.
Herken je jezelf in deze eigenschappen, ben je ten minste 18 jaar oud (zie: ‘Hoe oud moet ik zijn om een Koers-vakantie te leiden?’) en enthousiast om voor Koers aan de slag te gaan? Dan kun je je met een gerust hart aanmelden!

Hoe oud moet ik zijn om een Koers-vakantie te leiden?
Koers biedt vakanties aan in drie verschillende (leeftijds)categorieën: kinderkampen (-12), jongerenvakanties (12+) en Koers Xtra. Voor iedere vakantie geldt dat je als staflid minimaal twee jaar ouder bent dan de oudst mogelijke deelnemer in de groep. Voor een 20-25-jaarsvakantie is dit bijvoorbeeld 27 jaar.
Voor kinderkampen geldt een minimale leeftijd van 18 jaar voor stafleden, voor het leiden van de overige Koers-vakanties moet je minstens 20 jaar oud zijn. Voor Koers-Xtra geldt een minimum leeftijd van 23 jaar. 

Ik ben geen (doop)lid van de Gereformeerde Gemeenten. Kan ik toch staflid worden?
J
azeker! Ook als (doop)lid van een verwant kerkverband ben je van harte welkom om je als staflid aan te melden. Wel wordt de regel gehanteerd  dat er in een staf van drie of meer personen minstens twee stafleden (doop)lid van de Gereformeerde Gemeenten zijn. Bij een staf van 5 personen of meer mogen er max. 2 stafleden lid zijn van een verwant kerkverband. De teamleiders zijn lid van de Gereformeerde Gemeenten.

Wat kost het?
Je hart en je gebed! Verder helemaal niets! Als staflid mag je gratis mee op Koers-vakantie. Of je nu een kamp gaat leiden in de Achterhoek of de scepter zwaait over een reis naar Bonaire, je verblijf- en reiskosten worden door de Jeugdbond betaald. Bovendien krijg je als groep een gezamenlijk budget mee voor bijvoorbeeld excursies en proviand. Wat aan het eind van de vakantie overblijft, stort je natuurlijk terug op de rekening van de JBGG. Je houdt er dus geen geld aan over, maar wel een hele mooie ervaring!

Hoeveel tijd ben ik eraan kwijt?
Als je een Koers-vakantie gaat leiden, wil je die natuurlijk graag zo soepel mogelijk laten verlopen. Het is dus goed om als staf van tevoren twee of drie avonden met elkaar om tafel te gaan zitten en de vakantie alvast door te spreken. Denk hierbij aan het opstellen van een bijbelrooster, het verzinnen van activiteiten en het opstellen van een draaiboek.
Als eerstejaars staflid krijg je van Koers een cursus, waarbij je aan de hand van concrete casussen je vaardigheden als kampleider oefent. Deze cursus beslaat vier avonden, die op verschillende plekken in het land worden gegeven, of een tweedaags trainingsweekend op één van de Koers-kampoorden in Nederland.
Daarnaast wordt er elk jaar in april de Staf Instructie Dag (SID) georganiseerd, waarbij staf- en commissieleden samenkomen om elkaar te ontmoeten en alles te horen over het aankomende seizoen en het nieuwe kampproject. Ten slotte wacht je na je vakantie steevast een gezellige Dankjewel-avond in september om gezellig na te praten en vast vooruit te blikken op het nieuwe seizoen!

Hoe ziet een vakantieweek als staflid eruit?
Als wildkampeerder op de Balkan zien je taken als staflid er vanzelfsprekend anders uit dan op een zeilboot in Friesland. Maar welke Koers-vakantie je ook gaat leiden, een aantal taken keren overal terug. Zo houd je als staf het overzicht op de dagplanning, begeleid je de groep bij de verschillende activiteiten (waarbij je zelf meestal lekker mee doet) en stuur je de corveeploegen aan. Ook geef je leiding aan een Bijbelstudiegroepje, waarbij je ervoor zorgt dat er een prettige, vertrouwelijke sfeer ontstaat waarin deelnemers hun hart durven openstellen. Samen zorg je ervoor dat de door de staf opgestelde regels gehandhaafd worden en dat iedereen betrokken blijft. Bovendien sta je altijd klaar om een luisterend oor te bieden voor wie dat even nodig heeft.
Natuurlijk ben je niet de hele week alleen maar aan het rennen en vliegen: er blijft genoeg tijd over om als staf even lekker onderuit te zakken en onder het genot van een drankje en een zak chips de dag door te spreken. Aan het eind van de vakantie neem je afscheid van de deelnemers. Jouw taak zit erop – nu is het wachten op een reünie!

Wat levert het op?
Alle stafleden bij Koers zijn vrijwilligers – je wordt dus niet voor je werk betaald. Toch levert je inzet als staflid je een schat aan ervaringen en competenties op. Tijdens een Koers-vakantie is namelijk geen dag hetzelfde. Het ene moment geniet je van een programmapunt dat precies volgens plan verloopt, het volgende moment moet je al je improvisatievermogen aanspreken om de middag te redden. Goed plannen, snel schakelen en het overzicht kunnen bewaren zijn daarom nog maar een greep uit de vaardigheden die je als staflid opdoet. Tel hierbij het leidinggeven aan groepen, samenwerken in een team, goed kunnen luisteren en het leren inleven in elkaar op, en je begrijpt wel waarom een vakantie als staflid je leven verrijkt!

Hoe meld ik me aan?
Neem om te beginnen een kijkje in de lijst van vacatures. Zit er een bestemming bij die jou aanspreekt en ben je op de aangegeven data beschikbaar? Dan kun je je direct aanmelden door op de knop te drukken en het formulier in te vullen. Is dit de eerste keer dat je je als staflid opgeeft? Dan nemen wij contact met je op voor een kort intakegesprek. We zien er naar uit om je te ontmoeten! 

Ik heb nog een vraag…
Voor vragen over Koers-vakanties, de inhoud van het werk als staflid of organisatorische vragen mag je ons altijd benaderen. Stuur een mailtje naar koers@jbgg.nl of doe ons een berichtje via Facebook of Instagram!

1260
Facebook
InstagramKoers magazine