Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Wat is een christen?

21_Jouw_vraag

Wat is een christen? Al die wetjes, is dat nu wat moet?

Inderdaad, zo kijken veel mensen naar christenen. “Ze houden zich aan allerlei wetten en regels. Ze maken het zichzelf moeilijk.” Soms hoor je ook: “Dat jullie ernaar willen leven, prima. Maar val mij er alsjeblieft niet mee lastig.” Of: “Ze lijken wel heel vroom. Maar zorg dat je niet met ze te maken krijgt. Want ze houden zich zelf er niet aan en zijn onbetrouwbaar.”

Zalving van Christus

Hoe zien wij dat? Misschien voel jij wel de neiging om in een zo’n gedachtegang mee te gaan. Dat kan gebeuren, omdat je het om je heen veel hoort zeggen. Misschien heb jij jezelf al zo vaak moeten verdedigen, dat je er moe van bent geworden. Het kan ook zijn dat je bij kerkmensen dingen hebt gezien, waar je van schrok. En wel zó dat je jezelf afvroeg: klopt dit wel?

Maar let op. Voor wat een christen is moeten we niet afgaan op bepaalde wetjes, of op hoe mensen erover denken. Kijk eens naar de naam. In het woord christen zie je de naam Christus terug. Deze naam betekent dat de Verlosser door God de Vader met de Heilige Geest is gezalfd. Naar deze Christus is een christen dus genoemd. Daarom is hij volgens de Heidelbergse Catechismus de zalving van Christus deelachtig. Om Jezus’ wil geeft God de Vader de Heilige Geest ook aan hem.

Nieuw hart

En wat gebeurt er als iemand de Heilige Geest ontvangt? Dan krijgt iemand een nieuw hart. En zo komt het ware geloof en de ware bekering tot stand. Iemand die wedergeboren is, wordt oprecht aan de Heere verbonden. Hij heeft verdriet over de zonde en honger en dorst naar Christus’ gerechtigheid. Daarom vindt hij in Gods Woord zijn hoogste vermaak en breekt hij met de zonde.

Het gaat in het christelijk geloof niet om bepaalde wetjes. Iedereen wordt opgeroepen tot bekering om oprecht naar Gods Woord te leven! Wat blijkt daarvan in de praktijk? De zalving met de Heilige Geest is volmaakt. Aan wat de Heere geeft is geen gebrek. Maar de gehoorzaamheid van Gods kind is gebrekkig. Hij heeft wel een nieuw hart, maar draagt ook zijn oude mens nog met zich mee. Die is zondig en ongelovig en wil niet wat de Heere wil. Dat geeft strijd in het leven.

Voorbeelden

Deze strijd kun je ook zien. Daniël is een gúnstig voorbeeld. Van hem lezen we geen zonde in de Bijbel. Abraham wordt de vader van alle gelovigen genoemd. Van zijn geloof kun je vast wel enkele aansprekende voorbeelden noemen. Maar dat hij bijvoorbeeld met Hagar trouwde, was zondig. Denk eens aan Lot. Hij had een rechtvaardige ziel, staat er in de Bijbel. En die heeft hij in Sodom gekweld. Er ging weinig van hem uit. Hij sloot zoveel compromissen met de wereld, dat hij zijn zalving met de Heilige Geest bijna liet opdrogen.

Ja, zo zou het gaan als het van Gods kinderen afhangt. Maar dat laat de Heere niet toe. Hij zal ervoor zorgen dat al Zijn kinderen in de hemel komen. Is dat omdat zij het als christen er netjes van hebben afgebracht? Nee, die in de hemel komen, zijn allemaal grote zondaren. Niet één heeft het verdiend. Het is enkel genade.

Oog op God gericht

En jij? Heb jij de Heere al lief? Deze genade wil God nog schenken. Is het dan niet jouw gebed om daarin te mogen delen? Praat ik nu intussen het wangedrag van christenen goed? Beslist niet! Wie zich misdraagt, moet daarop aangesproken worden. Soms zijn daarbij passende maatregelen nodig. Want goed praten wat slecht is, is beslist tegen de Bijbel. Wel vraag ik je om in je oordeel de liefde niet te verliezen. En bovendien: staar je niet blind op christenen en wat zij soms terecht brengen van Gods heilige Wet. Maar houd in jouw weg je oog op God en gericht. Dan ga je een rechte koers en zal de uitkomst niet falen!

ds. G.W.S. Mulder

376