Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Antisemitisme

jodenster.jpeg

9 november 1938. In Duitsland vond één van de heftigste pogroms plaats tegen de Joden sinds de Middeleeuwen. Duizenden ruiten van Joodse winkels sneuvelden, honderden synagogen gingen in vlammen op en tientallen Joden werden gedood. Deze gebeurtenissen staan bekend als de ‘Kristallnacht’. Dit geweld werd door de staat georganiseerd. Het was één van de voorbodes van de holocaust, de moord op zes miljoen Joden in concentratie- en vernietigingskampen

9 november 2019. In Denemarken worden ruim tachtig graven beklad met antisemitische teksten. Antisemitisme bestaat nog altijd, en niet alleen in de Arabische wereld. Ook in Nederland worden regelmatig uitingen van antisemitisme gemeld. Afgelopen zaterdag was het de internationale dag tegen racisme en antisemitisme, een duidelijke verwijzing naar de ‘Kristallnacht’.

Waarom is de ‘Kristallnacht’ nog altijd een waarschuwend voorbeeld voor ons? Wat is de boodschap voor christenen? En wat is de diepste inhoud van de liefde tot het Joodse volk? Johan de Jong, van het Deputaatschap voor Israël, vertelt hier over.

 

816