Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Column: "Hulde aan de koster"

Kerkklokken-2

Bij 'jeugdwerkers' denk je aan de mensen die vanuit de gemeente betrokken zijn bij de verenigingen: leidinggevenden en de contactpersonen vanuit de kerkenraad. In veel gemeenten is er nog een 'jeugdwerker' die onmisbaar is voor goed lopend jeugdwerk: de koster!

Door: Jaco Pons


 

Regelmatig ga ik op bezoek bij een vereniging. Ik zie graag wat er gebeurt, hoe het gaat op de vereniging en vooral… ik geniet van de leidinggevenden die hun vrije tijd geven voor jongeren. Het is geweldig om te zien hoe ze aan de slag zijn met en voor onze jongeren.

Afgelopen week bracht ik een bezoek aan een gemeente. Van te voren was er door de leidinggevenden een rooster gemaakt om drie verenigingsgroepen te bezoeken. Voor de pauze was ik in een groep met tweede-en-derde-klassers. Na de pauze ging deze groep buiten Levend Stratego doen. Ze hadden er zin in. Vol enthousiasme vertrokken ze richting het stadspark. Ik bezocht nog twee andere groepen. Terwijl ik volop genoot van de spellen die er gedaan werden, hoorden we de eerste groep terug komen van het spel. Terwijl ze naar binnen sloften, lieten ze een zwart spoor achter. Wat bleek? In het donker hadden ze er geen erg in gehad dat de sloot net was uitgebaggerd en de modder over het gras was uitgespreid. Alle schoenen zaten onder de vieze zwarte modder. Met die schoenen kwamen de jongeren aan bij de kerk en trokken een vies modderspoor, zelfs tot in de zaal. Een ramp voor de koster, die de vloer in de hal zwart zag kleuren. De jongeren hadden er niet minder pret om. Eén meisje liep op haar blote voeten rond. Zij kreeg haar schoenen niet meer uit de modder en moest deze achter laten. Na afloop van de avond werd de brandslang uitgerold om de stoep voor de kerk weer een beetje toonbaar te maken. Leidinggevenden verontschuldigden zich richting mij: ‘Zo gaat het normaal nooit, hoor.’ Tja, ook dit is jeugdwerk.

Na ruim een half uur was de ergste viezigheid opgeruimd. Terwijl ik nog even napraatte met de leidinggevenden pakte de koster de dweilmachine en ruimde de laatste restjes modder en viezigheid op. Het hoort dan misschien wel bij zijn taak, maar toch… Hulde aan deze koster, maar ook aan alle andere kosters die elke week in de weer zijn voor onze jongeren. Zaal klaar zetten, na afloop weer opruimen, stofzuigen, schoonmaken en… improviseren bij de verrassingen van het jeugdwerk.
Diep van binnen is elke koster een beetje jeugdwerker. Daarom aan het eind van 2016: Kosters bedankt!!

Jaco Pons

816