Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Opvoedingssymposium

Bouwen op vertrouwen

Als kinderen in de puberteit komen, verandert de rol van ouders. Van ‘kapitein’ word je in de loop van de tijd steeds meer ‘coach’. Je kinderen loslaten op weg naar de volwassenheid is een spannend proces. Aan de andere kant is de puberteit een periode die volop kansen en mooie momenten biedt.

Op 8 februari organiseerde de commissie EigenWijs een symposium voor ouders en opvoeders over dit onderwerp. Tijdens het symposium kregen zij een handreiking door middel van lezingen en workshops.

Opening

Openingstoespraak over Deuteronomium 6, door ds. L. Terlouw - predikant Geref. Gem. Utrecht

Lezing 'Bouwen op vertrouwen'

Lezing 'Bouwen op vertrouwen', door Maria Vermeulen - trainer en eigenaar van Salouz, elk kind veilig

De relatie tussen ouders en kinderen is de meest intense relatie die er bestaat. Zowel ouders als kinderen hebben vanuit die intense verbinding een diepgeworteld verlangen naar een goed contact met elkaar. In de loop van de opvoeding verandert de manier waarop het contact gestalte krijgt.

Tijdens de tienertijd staan jongeren voor de opdracht meer en meer zelfstandig keuzes te gaan maken. Dit kan vragen met zich meebrengen. Vragen over wie zijzelf (zouden willen) zijn, vragen over wie ouders zijn, vragen over het geloof, vragen over ‘het leven’. Vragen die ouders soms toejuichen maar ook vragen die confronterend zijn omdat ze ouders in de spiegel laten kijken. Vragen die soms ook tijdelijk afstand veroorzaken in het contact tussen ouders en tieners.

Vertrouwen is een sleutelwoord in het contact met jongeren. Tijdens een lezing gaan we dit sleutelwoord verder uitwerken. Hoe krijgt vertrouwen gestalte bij de opvoeding van tieners? Welke vaardigheden heb ouders daarbij nodig? En hoe verhoudt vertrouwen zich tot het gezag dat ouders hebben? Hoe vinden ouders een goed evenwicht tussen enerzijds het bevorderen van zelfstandigheid en anderzijds het uitoefenen van gezag? En welke richtlijnen geeft de Bijbel daarbij?

Deze en andere aspecten van het opvoeden en begeleiden van tieners krijgen aandacht in een lezing die we de titel gegeven hebben: Bouwen op vertrouwen!

Bekijk de presentatie 'Bouwen op vertrouwen'. Reageren? Neem gerust contact op met de spreker, Maria Vermeulen.

Lees ook het verslag van het symposium in het Reformatorisch Dagblad.

Workshops

 

18-21 Themafoto

Jaco Pons

Tieners en geloof

Media

Sjaak Jacobse

Online verbonden loslaten

Boekrol

Raymond Warnaar

Met je kinderen aan de voeten van de Heere Jezus

Netwerk

Petra Jacobse en Jolanda Biemond

Je netwerk inzetten voor je puber

Jezelf zijn

Sarina Brons - Van der Wekken

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

Moeder en dochter

Laura Janse - Beelen

Jij als coach voor je tienerdochter

10-13 Themafoto - kopie - kopie

Karel Post

Jij als coach voor je tienerzoon

963