Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Woensdag 13 november 2019

taylor-ann-wright-405482-unsplash

Het leven zucht

Lees dit eerst

God is de Gever van het leven. Onze adem komt van Hem. Hij maakte de mens tot een levende ziel. In staat om in een gave relatie met de Schepper te leven. Maar toen is de zondeval gekomen. De band met God is doorgesneden. Vreselijk.

Die zondeval, dat is geen theorie. Het is werkelijkheid. Kijk om je heen en je vindt overal gebrokenheid. Aardbevingen, natuurrampen, misoogsten, bombardementen, moord, ziekte, ruzies. Veel mensen denken dat wij als mensheid al deze dingen zelf moeten oplossen. Je kent de uitdrukking wel: een betere wereld begint bij jezelf. Wat zegt Paulus daar eigenlijk over?

Lezen

Romeinen 8:18-27

Vragen

• Wat schrijft Paulus in dit gedeelte over de schepping?
• Welke beelden roepen deze woorden bij je op? En waaraan denk je bij dit gedeelte?
• Op welke manier kijk jij naar de zuchtende schepping?

Om te onthouden

Het leven is gebroken. Er is pijn, er is verdriet. Paulus spreekt zelfs over ijdelheid; zinloosheid. Er is leven dat tevergeefs is. Leven wordt in de knop gebroken. Blijde verwachting wordt verdriet. Een vreselijke ziekte maakt het einde aan het leven van een veelbelovende jongere. Een auto-ongeluk verbreekt de band tussen getrouwde mensen. Om nog maar te zwijgen van alle leed waar heel de schepping onder zucht. In dat alles weet Paulus de blik naar de toekomst te slaan. Als Jezus wederkomt en er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde komt. Een heerlijke herschepping. Daar kijkt de schepping reikhalzend naar uit. En Gods kinderen door genade ook. 

933