Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Nee tegen Netflix

BLOG LEIDING

Jongeren en media. Een beladen thema. Al jarenlang. Ook in het jeugdwerk. Of het nu gaat om speelfilms, mobieltjes of games, jongeren zetten zich schrap als je erover begint. Ouderen hebben er vaak stellige meningen over, die lang niet altijd matchen met opvattingen van jongeren over dit thema. Leidinggevenden en andere opvoeders voelen zich soms ook machteloos en doen dan maar weinig of niets. Dat helpt jongeren zeker niet.

Intussen gaan de ontwikkelingen door. Versnellen zelfs. Misschien zijn er nog leidinggevenden die denken dat jongeren speelfilms op dvd kijken. Helaas zijn de drempels intussen veel lager geworden. Tegenwoordig worden films en televisieseries aangeboden via streaming videodiensten, zoals Netflix. Je kunt film kijken wanneer jij wilt, zo lang als je wilt, op het apparaat dat jij wilt, voor een vast – laag – bedrag per maand.

Netflix is nog maar vijf jaar actief in Nederland. Toch is het percentage Netflix-kijkers onder onze jongeren ronduit schokkend. De wereldgelijkvormigheid sijpelt via dit soort kanalen onherroepelijk binnen in de levens van christelijke jongeren, misschien wel zonder dat opvoeders en jongeren zelf dit in de gaten hebben. Veruit de meeste films verheerlijken een aantrekkelijk leven zonder God. Wat doet dit met onze jongeren? Wat betekent dit voor het leven voor Gods aangezicht, naar Zijn heilzame en heerlijke geboden? Ik strooi niet zo graag met grote woorden, maar deze ontwikkeling vind ik levensgevaarlijk.

Misschien ervaren jongeren dit als negatief. Misschien hun opvoeders ook wel. Laat duidelijk zijn dat ik absoluut niet negatief over jongeren wil zijn. Ik wil hen juist vanuit Bijbels perspectief steunen in hun zoektocht in deze grenzeloze wereld. Onze kinderen en jongeren moeten hun weg vinden in een digitale maatschappij. Van hen wordt een mediawijze houding gevraagd, die wij hen moeten aanreiken en voorleven. Mediawijsheid vraagt soms ook om het maken van radicale keuzes. Ik merk in de huidige bezinning dat er behoefte is aan concrete grenzen en afspraken. Dat wil ik graag onderstrepen. Niet om daarmee te suggereren dat we er grip op hebben, maar wel als uitvloeisel van een bezinning op een christelijke houding in het huidige en toekomstige mediatijdperk.

Laten we hierin als christenen radicaal zijn. Zet het maar eens stevig neer op de vereniging. Uiteraard na een serieuze bezinning, waarin je vooral de jongeren zelf aan het woord laat. Maar zeg daarna duidelijk “nee” tegen Netflix.

 

Laurens Kroon

980