Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Adopteer een jongere!

JongerendagJBGG©ceesvdwal_5

In de afgelopen jaren heb ik honderden leidinggevenden gesproken over de dingen waar zij tegenaan lopen in het jeugdwerk. Een van de dingen die mij in deze gesprekken raakt is dat zij zich soms weinig gesteund voelen door ouders en door de gemeente.

Leidinggeven aan jongeren vraagt veel van je. Het kost je zeker een avond in de week. Het is prachtig werk. Soms kom je fluitend en bemoedigd terug. Maar het kan ook moeilijk zijn. Soms ben je gesloopt en gedesillusioneerd: “ik stop er mee, laat het alsjeblieft iemand doen die het beter kan”. Het is spanningsvol om Gods Woord door te geven aan jongeren. Je ervaart de kloof tussen kerk en de wereld van jongeren. En dan zelf een voorbeeld zijn! Hoeveel liefde en toewijding hebben onze leidinggevenden! Ze doen dit niet omdat ze het toevallig leuk vinden, maar ze doen dit namens u en mij. Zij doen dit voor mijn en uw kinderen; voor de kinderen van de gemeente. Zij doen dit, omdat de noodzaak van bekering weegt. Zij zien de meerwaarde van Bijbelse vorming en hebben zichzelf ervoor over.

Sommige dingen lijken zo vanzelfsprekend dat je er niet eens meer bij stilstaat hoe bijzonder ze zijn. Dat is een van de uitdagingen in het jeugdwerk. Hoe betrek je als leidinggevende ouders en de gemeente bij de vereniging? Hoe vertel je het verhaal voor iets wat vanzelfsprekend lijkt? Hoe creëer je echte betrokkenheid?

Een kip is ook iets ‘heel gewoons’. Kortgeleden hoorde ik de reclame ‘adopteer een kip’. Via een donatie adopteer je een heuse kip. Je draagt bij aan het geluk en de veiligheid van deze kip en wordt op de hoogte gehouden van haar wel en wee. En wat levert het op? Een paar keer per jaar mag je een doosje biologische eieren komen ophalen. Een briljant idee voor de kerk? Ik zie er wel wat in: ‘Adopteer een jongere. Draag bij aan zijn of haar vorming. Blijf betrokken bij wat er op de vereniging gedaan wordt. Steun de mensen die dit namens u doen en wordt door hen bijgepraat hoe het met de jongeren van uw gemeente gaat.’

Maar misschien kan het eenvoudiger: laten we allemaal één concrete jongere adopteren in ons gebed, dan komt die betrokkenheid op leidinggevenden en het jeugdwerk vanzelf.

 

Sjaak Jacobse   

289