Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Alerte bouwers

foundations-1799115_1280

Het gebeurde op een vrijdagmiddag. Het was rustig op kantoor. Echt zo’n middag waarop je even lekker je werk kunt doen. Plotseling klonk een harde dreun. Het werd al snel duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd op de bouwplaats vlakbij. 

Daar werd het oude stadhuis van Woerden gesloopt, om er iets nieuws voor te bouwen. Een van de verdiepingen was ingestort en een bouwvakker was eronder bedolven. Hij heeft het niet overleefd. Toen ik vanochtend langs de bouwplaats reed, was het werk weer in volle gang. Heftig voor die bouwvakkers, om weer aan de slag te moeten op de plaats waar een van je maats is verongelukt. De plannen voor een nieuw stadhuis krijgen zo ook een zwart randje. Er komt waarschijnlijk iets moois voor in de plaats, maar het heeft wel wat gekost. Het bouwen van iets nieuws brengt risico’s en gevaren met zich mee. Het is goed om daar alert op te zijn. Niemand had in de gaten hoe slecht het bouwwerk was, tot het te laat was.

Intussen zijn wij hier verder gegaan met het voorbereiden van de Jeugdwerkdag. Die had dit jaar als thema: ‘Geloofwaardig. Bouwen aan een vast fundament’. In het jeugdwerk bouwen mensen mee aan een fundament. Kinderen en jongeren krijgen bagage mee voor hun leven. De inhoud wordt gevormd door de boodschap van de Bijbel en de geloofsleer geeft kaders om die te begrijpen en toe te passen. Maar op een bouwplaats gebeurt van alles. Wij geven niet alleen dingen door met onze woorden, maar misschien nog wel meer door ons leven. Aan de buitenkant kan het er keurig uitzien, terwijl het vanbinnen rot is. Jongeren merken dat en… haken af.

Een gezond fundament is er alleen als wij ons vanbinnen en vanbuiten laten leiden door Gods Geest. Dan bouwen we aan een fundament dat ook in de generaties na ons stand houdt. Zo lang er gebouwd wordt, zullen er helaas bedrijfsongevallen plaatsvinden. De zonde is niet uit te roeien. Laten we daarom waakzame en alerte bouwers zijn, die weten waar hun kracht vandaan komt.

  • Gertrude de Regt
289