Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Buitenkant

2018-12 BLOG JONGEREN

“Werk jij op zo’n reformatorische school en ben je hier?” Verbaasd keek een medecursist mij aan. Ik knikte bevestigend; zo vreemd is dat toch niet? Het was een cursusdag voor een sociaal emotionele training. Ook op onze school moeten kinderen leren hoe ze respectvol met zichzelf en elkaar moeten omgaan.

Ze vertelde dat er naast haar school ook ‘zo’n strenge school’ staat. Dat de kinderen van die school er heel netjes uitzien, maar elkaar na schooltijd de hersens inslaan. Dat ze scheldwoorden gebruiken, die haar leerlingen niet eens gebruiken. Dat de Bijbel voor hen heel belangrijk is en ze geen methode nodig hebben.

Ik schoot in de verdedigingsmodus. Razendsnel bedacht ik allerlei argumenten om deze school in een beter daglicht te stellen. Het zijn maar hele gewone kinderen, ze zijn daar ook niet volmaakt. Ieder kind gaat grenzen over. Misschien moest ik ‘de neiging tot het kwade’ in eenvoudige woorden uitleggen…

Ze gaf me geen kans, maar deelde haar eigen conclusie. Het gaat daar alleen maar om de buitenkant: de moeilijke Bijbelse naam op de gevel, de keurige kleding, de strenge regels uit de Bijbel. Maar daar blijft het dan ook bij. Het lijkt allemaal vorm, zonder inhoud.

Even was ik stil. Mijn argumenten hadden geen zin. Dit was haar beeld van reformatorische christenen. Ze had dit beeld gekregen door naar hun leven te kijken. Daar kon ik niets tegen in brengen.

Van de hele cursus is dit me het meest bijgebleven. Gods grote gebod is dat we Hem liefhebben boven alles en onze naasten als onszelf. Als er door onze prachtige buitenkant heen geprikt wordt, is dan te zien wat een leven volgens dit gebod echt inhoudt?

Leanda van Dam

289