Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: De ring of het varken?

07-2018 BLOG JONGEREN

Een schone vrouw die van rede afwijkt, is een gouden bagge in een varkenssnuit (Spr. 11:22). Je zult maar een prachtige vrouw zijn en vergeleken worden met een varken! Niet echt een boodschap naar onze zin. Wel een Bijbelse boodschap.

Het valt je misschien op dat dit varken behoorlijk dom is. Het wil zijn ware aard verstoppen achter een gouden ring in zijn snuit. Hij denkt dat de gouden ring hem een edel dier maakt. Maar hij blijft een vies varken. De vraag aan jou: wat doe jij om voor de dag te komen? Probeer jij om zo mooi en knap mogelijk te lijken? Doe dat niet! Probeer als meisje niet om alle blikken van de jongens te trekken. Je hoeft je schoonheid niet overdreven te laten zien. Je kunt de gouden ring wel oppoetsen en laten blinken, maar dan vergeet je de rest. Veel beter is het om versierd te zijn met een zachtmoedige en stille geest, die kostelijk is voor God (1 Petr.3:4). Dan straalt je hele levenshouding sierlijkheid uit. De sierlijkheid van het vertrouwen op de Heere, en het doen van Zijn wil. Er zijn zeker jongens die daar 'op vallen'.

Het varken dat een gouden ring in zijn neus stopt, is wel dom. Maar wie vervolgens alleen maar naar die blinkende ring kijkt, is misschien nog wel dommer. Want wat is de ring klein, en het varken groot! Jongens, misschien ben je op zoek naar een vriendin. Waar kijk jij naar? Ga je voor de ring of voor het 'varken'? Let je alleen op het uiterlijk? Word jij geprikkeld door pronkzucht? Dan moet je oppassen. Voor je het weet heb je een varken met een gouden ring. Let daarom ook op de andere dingen. Is ze zorgzaam? Is ze bescheiden? Is ze ijverig? Zoekt ze het goede voor anderen? Zoekt ze de Heere? Vergaap je niet aan de gouden ring!

 

William Walhout

289