Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Doen?

BLOG JONGEREN

Op mijn werk krijg ik regelmatig allerlei rapporten te lezen. Dat hoort er nu eenmaal bij als je ambtenaar bent. Lang niet al die rapporten blijven bij je hangen. Maar laatst was er wel zo eentje. De titel was Weten is nog geen doen.

Het gaat erover dat bijvoorbeeld iemand die in de schulden zit, heel goed weet dat hij die schuld moet terugbetalen. Dat wil nog niet zeggen dat hij het ook doet. Als je wilt bereiken dat iemand het wèl gaat doen, moet je weten waarom hij niet betaalt. Het maakt nogal uit of iemand niet kan betalen of dat iemand het niet wil.

Later zat ik thuis nog eens over dat rapport na te denken. De kern zit in vier werkwoorden: weten, doen, kunnen en willen. Het lijkt wel over ons te gaan, dacht ik. Over kerkmensen. De Heere heeft ons Zijn Woord gegeven. Daarin zegt Hij wie wij zijn: verloren zondaren. Maar de Heere zegt daarin ook dat de Heere Jezus de Weg is tot behoud. We weten dat allemaal heel goed. Maar wat doen we ermee? Kunnen we niet tot Hem gaan? Of willen we het niet? 

De Heere Jezus legt in Zijn preken een directe koppeling tussen weten en doen. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkenis van de wijze en dwaze bouwer (Matt. 7) en aan wat de Heere Jezus zegt over de oordeelsdag (Matt. 24). Zijn boodschap is: alleen zij die het Woord horen én doen zullen de storm van Gods oordeel doorstaan. Onwil en onkunde zullen dan geen argumenten zijn waarmee we onszelf kunnen verdedigen. Want we weten toch dat de Heere kan geven wat ons ontbreekt? Wat doen we daar dan mee?  

Het was één van de vele rapporten. Maar wel eentje om te onthouden!

Frank van Putten

289