Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Eruit of erover?

_Blog

Wakker worden omdat je in je slaap omdraait en de tegen het zeil bevroren adem in de vorm van ijskristallen in je nek dwarrelt. Je zoon naast je horen mompelen in zijn slaap.

Samen bij een vuurtje de handen warmen en napraten terwijl de andere koppels al slapen. Er samen compleet doorheen zitten, mopperen op elkaar, glimlachen en na een stevige schouderklop samen verder gaan. Gouden momenten van de binnenkant van de vader-zoondriedaagse.
Het begon een hobby te worden: zo rond de herfstvakantie drie dagen op pad met een groep vaders en zonen. Herfst in de Ardennen. Stilte, rust, rook, mannen, zonen en relatie. Prachtig om als begeleider hier leiding aan te geven en te zien hoe vaders leren loslaten en zoons hun grenzen ontdekken en inzien op welk moment ze de wijsheid van ‘pa’ wel of niet kunnen gebruiken. Je beseft dat je aan de zijlijn staat en hooguit kunt zorgen voor de kaders waarbinnen deze vaders en zonen samen werken aan een nog sterkere relatie. Als begeleider inspireer je, doe je Bijbelstudie met ze, geef je denk-duwtjes, maar blijf je langs de zijlijn staan. Dit jaar ben ik samen met mijn oudste zoon mee geweest. Ik kan je vertellen dat het een totaal andere ervaring was. Pas nu beleefde ik de driedaagse van binnenuit en verplaatste ik mij niet in de relatie van een vader met zijn tienerzoon, maar ik was nu zelf die vader die met zijn tienerzoon werkt aan relatie.
Langs de zijlijn of van binnenuit? Leiding geven aan jongeren vraagt om mensen met een authentiek verhaal. Ze zitten niet te wachten op voorbeelden die hun leven niet raken, maar ze willen geraakt worden door levensverhalen. Begrijp me goed: ik pleit niet voor ‘stichtelijke verhaaltjes’, maar wel voor mensen die een doorleefd verhaal te vertellen hebben en niet alleen ‘erover’ praten, maar ‘eruit’. Jongeren hebben behoefte aan kwetsbare leiders die naast hen staan en open zijn over de manier waarop het leven hen gevormd heeft, over de kracht van Gods Woord in hun leven en hoe zij hieraan gehoor geven in de praktijk. Niet om mensen op een voetstuk te zetten, maar tot Gods eer, die Zijn genade juist uitwerkt in de levens van zondige mensen.

  • Sjaak Jacobse
289