Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Ethan

BLOG JONGEREN

“Jij bent zeker van de Gereformeerde Gemeenten?” We staan koffie te drinken na een internationale kerkdienst in Jeruzalem, ik heb m’n baret nog onder mijn arm.

“Ik zag het aan je hoedje”, klinkt het in onwennig Nederlands. De mevrouw die ons aanspreekt woont al jaren in Israël, maar ze kent ‘ons soort’ nog wel van vroeger. Na het gesprek wijst ze ons de zaal naast de kerk. “Ga daar eens kijken, daar is veel interessants te leren over Jeruzalem.”

In de bijzaal ontmoeten we Ethan, die ons wel wat wil vertellen over de geschiedenis van Jeruzalem. Hij vraagt wie we zijn en als hij hoort dat we uit Nederland komen, is hij meteen enthousiast. Tot in detail wil hij weten waar we wonen, en aan de hand van de stad Utrecht kunnen we redelijk uitleggen waar Barneveld ligt. Wat voor soort plaats dat dan precies is, vraagt hij.

Ik ben in Barneveld geboren, getogen en getrouwd (met, jawel, een dorpsgenoot). Ik heb er ook mijn werk. Dat levert in reformatorisch Nederland wel eens een meewarige blik op. Het getuigt op z’n minst van kleinburgerlijkheid om een inwoner te willen zijn van een dorp op de bible belt.

Ethans reactie is heel anders. We vertellen over onze woonplek. Dat er relatief veel christenen wonen, dat er best veel kerken zijn en dat er christelijke scholen zijn. Dat ik op zo’n school werk en dat dat op loopafstand is van ons huis. “Wow, pretty cool!”, roept hij enthousiast uit. “That’s really, really cool!’. Hij, die vele malen toeschouwer is geweest van het religieuze geweld in de stad Jeruzalem, ziet in Barneveld ineens iets paradijselijks.

“De hemel is Uwe, ook is de aarde Uwe; de wereld en haar volheid, die hebt Gij gegrond”, zong de andere Ethan (Ps. 89:12). De zondag erna zijn we weer terug in onze eigen kerkelijke gemeente. Ik denk terug aan Ethan uit Jeruzalem. De regen roffelt op het dak van de kerk, en tegelijkertijd zie ik de zonnestralen door het hoge raam naar binnen vallen. De regenboog staat ook boven Barneveld.

Annerieke van Haaften-Schreuder

289