Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Gaat-tie?

BLOG LEIDINGGEVENDEN

Hij zat aan een tafeltje te wachten bij de Julia’s (pastarestaurant) op Utrecht Centraal. Zijn hoofd op het krantje voor hem. Ogenschijnlijk onverschillig. Heel de wereld ging aan hem voorbij. Een dakloze. Af en toe keek hij eventjes op.

En precies op dat moment vroeg een bouwvakker, die samen met zijn collega zat te lunchen: “Gaat-ie?” Er kwam wat gemompel. Nee, het ging niet echt lekker… Maar alleen al het feit dat de bouwvakker oog voor hem had, veranderde iets. Er volgde een gesprekje. “Wil je wat drinken? Zal ik een koffie voor je halen?” “Graag!”, zei de zwerver verrast. De bouwvakker liep weg om een koffie te kopen. Toen draaide hij zich om en vroeg: “Wil je er nog iets bij?” “Doe maar spaghetti met saus!”, antwoordde de zwerver. De bouwvakker doelde natuurlijk niet op een complete warme maaltijd. Er kwam een verrassende uitdrukking op zijn gezicht, dat wel, maar toen zei hij: “Prima, dat ga ik voor jou kopen.” En zo zat de zwerver even later aan een heerlijke spaghetti. 

Ik vond het hartverwarmend en ook een mooi voorbeeld van oog voor de ander hebben. Zo ingewikkeld is dat helemaal niet. Gewoon een simpele vraag - “Gaat-ie?” - en er gebeurt iets. Oog voor de ander. Zo op het oog kan een jongere er wat ongeïnteresseerd bij zitten. Maar hoe weet je wat er werkelijk omgaat in een jongere? Dat begint bij een open vraag. De gelatenheid waarmee de zwerver heel de wereld langs zich heen liet gaan, verdween onmiddellijk toen de bouwvakker een gesprekje aanknoopte. Geef om jongeren. Zoek hen op. Stel vragen. En soms vraagt een jongere tot je eigen verrassing meer dan je had gedacht. Doe wat gevraagd wordt. Geef onbaatzuchtig om de jongeren van de gemeente. Zeg wat vaker: “Gaat ie?”

Dirk-Jan Nijsink

289