Annuleren

Zoek hier binnen onze website

24 mrt 2017Geen reacties

Blog: Ik betaal

money-256314_1920

“Twaalf euro vijfennegentig alstublieft”. De serveerster staat met een – nu nog niet zo dreigend – handpinapparaat bij ons tafeltje. “Het is nogal druk, dus we willen alvast afrekenen, als u het goed vindt.” Samen met een collega zit ik te lunchen, we hebben net onze eerst hap achter de kiezen. Geen probleem natuurlijk. Ik grijp naar m’n telefoonhoesje, waar drie pasjes inzitten: twee betaalkaarten en een creditcard. “Ik zal wel betalen”, zeg ik. Denk ik. Pasje erin, pincode invoeren en normaal klinken na twee seconden de verlossende piepjes van de voltooide betaling.

Zo niet vandaag. Het duurt even, maar dan klinkt een onmiskenbare, nijdige, langgerekte PIIIEEEP van de geweigerde betaling. Hoe ga ik dit nu oplossen? Ik pak het andere pasje en probeer het opnieuw. Hetzelfde verhaal. Nee! Langzamerhand toch wat nerveus overweeg ik een aantal opties. Snel geld overboeken met de bankieren-app? Mijn banksaldo is het probleem niet. Wat moet die serveerster wel denken? Of nog een pasjespoging en de creditcard gebruiken? Accepteren ze die hier eigenlijk? Mijn gedachten worden onderbroken door mijn collega: “Zal ik betalen?” Zal ik betalen? Tja, dat lost het probleem wel op. Ik stem toe en het is binnen een oogwenk geregeld. Ik krijg geen gelegenheid om uit te leggen hoe mijn financiële huishouding in elkaar steekt: “Het is toch geregeld?!”

Herkenbaar? Vast wel. Het voorval leidde bij mij tot de confronterende gedachte dat we ook zo tegenover God staan. Natuurlijk kun je jouw schuld bij God niet vergelijken met een lunchrekeningetje. Je hebt een openstaande rekening bij God. En is het niet zo dat we altijd proberen om zelf te betalen? Door goed te leven, de buitenkant netjes te houden, zodat pa en ma niets op te merken hebben. God kijkt naar de binnenkant en eist betaling. Misschien viel het je niet eens op, maar hierboven is een aantal woorden gebruikt die we soms gedachteloos gebruiken: voltooid, betaling, verlossend. Op Golgotha hebben deze woorden een zeer diepe inhoud gekregen, dankzij Christus’ volbrachte werk. Heb je hier al zicht op gekregen? Wat een groot wonder dat er Eén naar deze wereld wilde komen. En Zijn werk voltooide. Betaalde en daarmee Zijn kinderen verlost, waardoor de eeuwige heerlijkheid een uitzien wordt. Het is betaald. Ook voor jou? Of betaal je zelf?

Steven Baan

289