Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Kijk jij?

BLOG

Je komt ze overal tegen. In huizen, winkels, restaurant... Regelmatig werp je er een blik in, soms geheel onbewust. Maar er zijn ook momenten dat je heel bewust kijkt. Waarschijnlijk ’s morgens als je de deur uit gaat… Een laatste blik en dan ga je.

Er zijn ook mensen die niet graag kijken en ze het liefst zouden negeren. Ogen stijf dicht en snel erlangs. Of even de andere kant op kijken.

Maar spiegels - want daar hebben we het over - ze zijn niet altijd te negeren. Zeker niet als ze je voorgehouden worden. En dan heb ik het niet over een letterlijke spiegel, maar de figuurlijke variant. Iemand uit je vriendenkring, je familie of een collega komt naar je toe en houdt je een spiegel voor. Je wordt gedwongen om te kijken… En dan?

Het kan lastig, moeilijk of pijnlijk zijn om in de spiegel te blikken. Je kunt heel snel je ogen sluiten, je hoofd omdraaien en gauw doorgaan met datgene waar je mee bezig was. Negeren dus. Maar is dat eerlijk?

Wie zijn de mensen die je een spiegel voorhouden? Welke bedoeling hebben ze met je? Misschien is het wel een persoon die zich zorgen maakt, die het beste met je voor heeft, die je liefdevol wil omringen… En dan? Worden ze, doordat jij je ogen sluit, genegeerd?

Het jaar is bijna voorbij. In hoeveel spiegels heb jij het achterliggende jaar gekeken? Hoeveel mensen waren er die je er ééntje voorhielden? Heb je gekeken? Wat zag je? Heb je er wat mee gedaan?

Misschien herinner je je op dit moment een spiegel van het afgelopen jaar. Eéntje waarbij je je ogen stijf hebt dichtgeknepen om maar niet te hoeven kijken. Het heeft misschien tot onenigheid geleidt toen die ander je de spiegel voorhield.

Voor de spiegel die wordt voorgehouden door de Ander kunnen we onze ogen ook sluiten, ons omdraaien en weglopen. Alleen, niet voor altijd… Eenmaal moeten we onze ogen wél opendoen en de werkelijkheid onder ogen zien. Iedere zondag wordt deze spiegel je voorgehouden. Heb je je ogen gesloten? Of heb je gekeken? Wat zag je? Waar heeft het je gebracht?

Hoeveel spiegels zul je nog tegenkomen in je leven? Hoeveel mensen zullen je nog een spiegel voorhouden? Ga je kijken in 2023? Is dat één van je goede voornemens om eens wat vaker je ogen open te doen? Wie weet wat voor moois het je kan opleveren.

Mag ik jou - en mijzelf - voor de laatste keer een spiegel voorhouden? Heb je al gekeken in de spiegel van de Ander? Wat ben je dan gelukkig! 

  • Peter van Tilburg
289