Annuleren

Zoek hier binnen onze website

15 jun 2017Geen reacties

Blog: Klein en teer

baby-1151351_1280

Ons zoontje is bijna een jaar. Wat voelt het bijzonder, als je naar je eigen kind kijkt. Vooral als hij lief ligt te slapen in zijn bedje, dan voelt het alsof er diep van binnen iets smelt. Hij lijkt zo onschuldig! En toch… is er een andere kant. Die ongemakkelijk is en pijn doet.

Afgelopen week las ik een stukje uit een dagboek over de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Artikel 15 was aan de beurt. Daar staat: Wij geloven dat door de ongehoorzaamheid van Adam de erfzonde uitgebreid is geworden over het ganse menselijk geslacht; welke is een verdorvenheid der gehele natuur en een erfelijk gebrek, waarmede de kleine kinderen zelfs besmet zijn in hunner moeders lichaam en die in de mens allerlei zonden voortbrengt, zijnde in hem als een wortel daarvan; en zij is daarom zo lelijk en gruwelijk voor God, dat zij genoegzaam is om het menselijk geslacht te verdoemen. Ons kindje heeft er nog geen weet van. Door ons is hij besmet geworden met de zonde. Erfzonde: niet met de daad, maar het zaad van de zonde zit al in zijn hart. Zelfs de kindjes die nog niet geboren zijn. Vreselijk, maar wel werkelijkheid. Als je dit op je in laat werken, dan kan het je zo aangrijpen!

Maar in de Bijbel lezen we ook hoe we die schuld kwijt kunnen raken. Ook de doop wijst op het middel, op de afwassing van de zonden. Je kent vast wel dat bekende kinderversje: “Ik ga slapen ik ben moe’. ’s Avonds voor het slapen gaan, heb je misschien wel gezongen: 't Boze dat ik heb gedaan, zie het Heere toch niet aan. Schoon mijn zonden vele zijn, maak om Jezus’ wil mij rein.” Het is dus Jezus alleen.

Of zoals ik, toen ik nog klein was, leerde van een van Gods kinderen:

‘Ik ben een kindje klein en teer,
Dat weinig kracht bezit;
Ik zou toch zo graag zalig zijn,
Maar ach, hoe word ik dit?
O, lieve Jezus, geef mij raad
En onderwijs mij dan,
Hoe dat ik van de zonde vrij
En zalig worden kan.’

  • Leendert van Beek
289