Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Knagende vragen

BLOG JONGEREN

Tijdelijk val ik in op een seculiere voortgezet onderwijsschool in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer. Je verwacht daar van alles, maar niet een meisje dat tijdens het tien-minuten-stil-leesmoment in haar Bijbeltje zit te lezen.

Het lijkt wel of ze haar arm er expres een beetje voor legt, zodat het anderen niet opvalt waar ze in leest. Les na les pakt ze weer hetzelfde boekje: zelfs als ze klaar is met haar werk. Ik heb haar (terwijl niemand het merkte) gevraagd waarom ze voor dit boek heeft gekozen.

“Ik vind de verhalen mooi, juf,” reageerde ze.

Het verraste me. Dit ben ik op een reformatorische school nog niet tegengekomen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat leerlingen daar ongeïnteresseerd zijn. Integendeel! Er zijn jongeren die met veel vragen lopen. Vragen over dood en leven, over zonde en genade. Vragen waar ze geen antwoord op weten… Als je daar dan met niemand over durft te praten, is dat pittig. Aan de ene kant wil je chillen met je vrienden en aan de andere kant zijn er die knagende vragen in je hoofd.
Ik stel me voor dat er in de tijd van de Heere Jezus ook vast jongeren zijn geweest die de Heere lief hadden. Misschien wel op een verborgen manier, omdat ze wilden dat niemand het wist.
In gedachten zie ik een jongen onder de olijfstruiken liggen. Hij is via een sluipweggetje naar boven gekropen de berg op en ziet daar op Golgotha ‘zijn Rabbi’ hangen. Misschien heeft hij zijn ouders of buren wel afkeurend horen praten over de Messias.
Wat een vragen en een raadsels: als alles in je leven zo anders gaat dan je met je verstand kunt begrijpen. Ik stel me zo voor dat die jongen dan ook gezien heeft en beleefd heeft wat de moordenaar aan het kruis riep. Het antwoord van de Heere is wellicht ook op de bodem van zijn hart gezonken.

“Heden zult Gij met Mij in het paradijs zijn.”

Terwijl het midden op de dag aardedonker werd in heel Jeruzalem en zijn vader en moeder in paniek door elkaar schreeuwden van angst is het in het hart van die jongen vast licht geweest.
Dat kan niet anders als de Heere Zijn stem laat klinken in je hart. Dan heb je geen vragen meer, maar zak je verwonderd tegen de muur op de grond van je kamer om te bedenken wat Hij heeft gedaan!

Jeremia 31:9.

Anja de Bonte

289