Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Kookboek

2018-10 COLUMN

Er zijn momenteel heel wat jubileums in ‘ons wereldje’. Vorig jaar herdachten we vijfhonderd jaar reformatie. Dit jaar bestaat de SGP honderd jaar. Het is dit jaar ook vierhonderd jaar geleden dat in Dordrecht de Nationale Synode werd gehouden, waar de Dordtse Leerregels werden opgesteld. 

De Dordtse Leerregels is een heel belangrijk document. Het wordt ook wel ‘Vijf artikelen tegen de remonstranten’ genoemd. In de kern draait het hier om: kunnen jij en ik zelf beslissen om tot geloof te komen? Of is het geloof een gave die de Heere aan de een wel en aan de ander niet geeft? Dat heeft alles te maken met de uitverkiezing aan de ene kant en de uitnodigende oproep van de Heere om te geloven en je te bekeren aan de andere kant. Wat een spanning kan je daartussen voelen! We zeggen dan: het kan niet allebei waar zijn, het is óf dit óf dat. Maar al vierhonderd jaar staat heel helder uitgelegd: het is én het een én het ander.

De Dordtse Leerregels leren ons dus om met twee woorden te spreken: verkiezing én verantwoordelijkheid. De val in Adam én het leven in Christus. Johannes 3 vers 3 én Johannes 3 vers 16. Laat beide kanten recht overeind staan. Ga vooral niet op basis van je eigen gevoel, of je eigen inzicht het ene een zwaarder gewicht geven dan het ander. Ik bedoel het eerbiedig: de Bijbel is geen kookboek. In een kookboek lees je dingen als: "Naar eigen inzicht peper toevoegen of zout weglaten." Of: "Voor de afwisseling het gerecht x serveren samen met y." Zo mogen we dus niet met de Bijbel omgaan. Nooit. Luther hield het ons vijfhonderd jaar geleden al voor: het Woord moet je laten staan, en niets daar bij verzinnen!

 

Frank van Putten

289