Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Leren van elkaar

BLOG LEIDINGGEVENDEN

Dat kerkverlating erg leeft binnen onze gemeenten, bewijst deze samenkomst. Ambtsdragers uit verschillende Gereformeerde Gemeenten zijn op mijn uitnodiging ingegaan en zitten broederlijk naast elkaar. Op de agenda staat maar één onderwerp: Hoe gaan we om met kerkverlating in onze gemeente? Wat kunnen we van elkaar leren? Welke adviezen hebben we voor elkaar?

Het is verrijkend om te zien hoe een belangrijk deel van onze gemeenten actief bezig is om jongeren te bereiken. Het is daarnaast ook fijn om te zien hoe ambtsdragers worstelen om (weer) in contact te komen met jongeren. Fijn? Zeker, want kerkverlating is een groot probleem. Eén van de broeders merkt op: “We hebben de jongeren te lang laten zwemmen, we willen weer met hen aan één tafel komen”. Verblijdend, want jongeren verdienen onze inzet en aandacht.
Jongeren hebben behoefte aan een helpende hand, een luisterend oor en een ‘open’ hart. Stil heb ik geluisterd naar betrokken broeders die proberen om elkaar op weg te helpen door hun eigen worstelingen te delen. De Heere is het zo waard om gediend te worden. Hij heeft ambtsdragers aangesteld om te regeren en te waken over de kudde. Dat ambtsdragers ook mensen zijn die worstelen, zuchten en fouten maken, weet ook de Opperherder. En toch, het is Zijn wijngaard en zij mogen er op passen. Maar, zij moeten er ook op passen. Dat betekent biddend de middelen waar te nemen, kerkverlaters op te zoeken en jongeren die de kerk dreigen te verlaten, proberen te verbinden aan de gemeente. Wat een verantwoordelijkheid rust er dan op ons! Tijdens de ontmoeting proefde ik een verlangen bij de ambtsdragers om te zorgen voor jongeren. Want, elk (doop)lid, dat zich onttrekt aan de gemeente, is er één teveel.

Jeroen Kriekaard

 

 

289