Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Les van een leerling

BLOG JONGEREN.jpg

Het idee van onderwijs is dat de docent de leerling iets leert. Mijn ervaring is dat het omgekeerde ook waar is. In de afgelopen jaren heb ik waarschijnlijk meer van leerlingen geleerd dan zij van mij.

Tijdens een taai uur Nederlands vliegt er een minder fraai woord door het lokaal. Ik trek mijn linker wenkbrauw op en maak de leerlingen duidelijk dat ik zulke taal niet meer wil horen. En ineens is een andere leerling het zat. Met felheid begint ze uit te varen: “Maar mevrouw, ik ben er echt even helemaal klaar mee!” Ze gaat rechtop zitten. “Zegt u nou zelf nooit een keer zo’n woord? Al die docenten zitten altijd maar tegen ons te zeuren…” Ze rolt met haar ogen, trekt daarna haar schouders chagrijnig op en draait zich alweer om naar haar achterbuurvrouw. De rest van de klas kijkt me verwachtingsvol aan. De vraag blijft in het lokaal bungelen.

Met alle theorieën over ‘leerlingen vormen’ en ‘een voorbeeldfiguur-zijn’ heb ik nog niet direct een antwoord voor deze leerling. In haar frustratie vraagt ze van mij eigenlijk maar één ding: ‘Wees eerlijk!’ “Ehm…,” begin ik, “ja, ik zeg ook wel eens zo’n woord.” Ik denk razendsnel na over een voorbeeld. “Vaker dan me lief is eigenlijk. Laatst nog toen ik m’n teen stootte, kwam er een woord uit waar ik jou heel kwaad om zou aankijken als je dat zou zeggen.” Om die teen kan ze een beetje lachen, maar de frustratie is nog niet helemaal uit haar stem verdwenen. “Ik vind het zo vermoeiend dat al die leraren maar een beetje doen alsof ze heiligen zijn. Net alsof zij alles maar goed doen en wij alles fout.” En dan wat zachter: “Op zich wel relaxed dat u het gewoon toegeeft...”

Na schooltijd denk ik nog even na over het voorval. Met regelmaat is mijn reactie op leerlingen te driftig. Ooit werd ik boos op  een leerling omdat hij oneerbiedig was. Kun je je nog zo’n voorbeeldige docent voelen, ik weet weer precies dat ik geen ‘heilige’ ben. Soms heb je even een leerling nodig die je daarop wijst.

 

Annerieke van Haaften-Schreuder

289