Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Levensgevaarlijk!

BLOG JONGEREN

“Ruik je wel eens een gaslucht?” Vragend kijkt de monteur me aan. Een beetje verstrooid kijk ik op van mijn laptopscherm en schud mijn hoofd: “Ik geloof het niet”. De monteur komt een stapje verder mijn kamer binnen. Met woorden als 'levensgevaarlijk', 'ontploffingsgevaar' en 'grote gevolgen' legt hij uit wat het probleem is. Een gaslek bij de meter. Binnen twee uur moet het lek gedicht zijn.

Ik pruttel nog wat tegen. Op deze vrije dag had ik wat andere dingen gepland. Bovendien: als de monteur er niet was geweest, had ik dit nooit geweten. Waarschijnlijk zit dat lek er al een tijdje!
Ondertussen regelt de monteur wat werkmannen, gespecialiseerd in dit soort problemen. Met de waarschuwing dat de voordeur echt open moet blijven, vertrekt hij. Het is een bijzonder koude dag, dus zodra hij de straat uit is, gaat de voordeur dicht.

De volgende twee uur blokkeren werkbussen mijn stoep, verschijnen er drie werkmannen, wordt er een diep gat gegraven voor mijn voordeur en wordt het lek gedicht. Het gevaar is geweken!
Dan dringt pas tot me door hoe eigenwijs ik ben. Terwijl mensen die er verstand van hebben me wijzen op een serieus gevaar en voorzien van eenvoudige adviezen, haal ik mijn schouders op. Geïrriteerd door een in de war gegooide planning en een koude kamer. Het comfort van nu is blijkbaar belangrijker dan het gevaar dat kan komen.

Het viel gelukkig allemaal mee. Dit keer wel. Mijn gedachten gaan naar het grote levensgevaar. Van allerlei kanten worden we er op gewezen. De Bijbel wijst ons op de Weg waarop we aan dit gevaar kunnen ontkomen. Wat maakt het dat we dit zo vaak niet serieus nemen? Komt het door het geluk en comfort van deze wereld, die de noodzaak van de Redder verdoezelen?

Terwijl de kamer langzaam opwarmt, komen een paar regels uit een bekend lied in mijn gedachten. “Ontwaak en sta op, het gevaar is zo groot! Wie kiest, o verdwaasde, voor 't leven de dood?”

Leanda van Dam

289