Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Op grote voet

BLOG JONGEREN

"Mensen zijn net parasieten. Ze vermenigvuldigen zich snel en leven ten koste van de aarde." Een bewering die iemand deed in een gesprek over de milieuproblemen. De wereldbevolking groeit hard met tientallen miljoenen per jaar. Daar komt nog bij dat de welvaart in grote delen van de wereld  toeneemt. Dat betekent dat miljarden mensen net zo luxe gaan leven als wij. Waar moet al dat eten vandaan komen? En al die grondstoffen? Wat blijft er over van de natuur? En waar moeten al die bergen met afval blijven?

Inderdaad een serieus probleem. Maar in mijn Bijbel lees ik niet dat mensen parasieten zijn. Ze zijn het kroonjuweel van Gods schepping. We hebben de opdracht om de aarde te bebouwen en te bewaren. Ook lees ik niet dat wij aan geboortebeperking moeten doen, omdat anders de aarde te vol wordt. Steeds meer Nederlanders, ook christenen, kiezen om 'milieuredenen' voor een kinderloos huwelijk. Vreselijk! Het is goed om milieubederf tegen te gaan, maar het probleem zit dieper. In Openbaring 18 lees je hoe het op aarde zal zijn als God met Zijn oordeel komt. De hele aarde is in de ban van de weelde, het genot en het materialisme. Het lijkt vandaag wel. Zou dat ook niet de oorzaak van de milieuproblemen zijn? Wijzen naar een ander lost niets op. Daarom de vraag: Hoe ga jij om met de weelde waarin wij leven? Leef jij, net als veel anderen, voor alles wat leuk, lekker en heerlijk is (Openb. 18:14)? Dat heeft een prijskaartje. Een prijskaartje voor het milieu, maar ook een ander 'prijskaartje'. God zegt: Zoveel als zij zichzelf verheerlijkt heeft en weelde gehad heeft, zo grote pijniging en rouw doet haar aan (Openb.18:7). Dat betekent: hoe meer je opgaat in de weelde en het genot, hoe zwaarder het oordeel van God zal zijn.

Na dat gesprek heb ik mijn ecologische voetafdruk eens online getest. De uitkomst: er zijn twee aardbollen nodig als iedereen leeft zoals ik. Nog een hoop te verbeteren dus. En jij? Doe de test ook eens. Het maakt je bewust van de gevolgen van je levensstijl. En na het doen van de test krijg je tips om je voetafdruk te verkleinen. Die tips laten je nadenken over dingen waar je nooit bij stil hebt gestaan.

Test jouw voetafdruk: http://www.voetafdruk.nl

 

William Walhout

289