Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Scheepsnamen

BLOG JONGEREN

Misschien is het je weleens opgevallen dat veel schepen bijzondere namen hebben. Maar heb je er al eens over nagedacht dat deze namen iets betekenen?

De scheepsnaam Liberté bijvoorbeeld, betekent in het Frans ‘vrijheid’. De naam Pax is het Latijnse woord voor ‘vrede’. Er is ook een schip met de naam Maravilla, dit is de Spaanse vertaling van het woord ‘wonder’. En er zijn meerdere schepen met op de kop de prachtige naam Deo Juvante. De betekenis hiervan is ‘God helpe’. En zo zijn er nog veel meer te noemen. Tot zo’n anderhalf jaar geleden was ik zelf een schippersdochter en voeren mijn ouders op de Salve. Dit betekent in het Latijn ‘gegroet’ of ‘vaarwel’.

De scheepsnamen die ik hierboven noemde, hebben dus allemaal een betekenis en in sommige klinkt een boodschap. Er is één scheepsnaam waarvan ik de boodschap heel bijzonder vind, namelijk Ora et Labora. Het zijn de Latijnse woorden voor ‘bid en werk’. Een opdracht dus. Bidden, omdat we in alles afhankelijk zijn van God en omdat we dit met deze naam ook belijden. Maar ook werken. Ons werk met blijdschap en trouw doen, zoals de engelen (Ps. 103:20-21).

Deze opdracht brengt me bij iets anders, namelijk bidden en werken voor onze naaste. Onze naaste die het misschien moeilijk heeft, wellicht iemand in onze directe omgeving. Ik zeg het regelmatig in een appje: ‘Ik zal voor je bidden!’ Voor elkaar bidden is het mooiste dat we voor iemand kunnen doen! Maar… zijn we ook bereid de ander te helpen met daden? Om te werken dus, ook als het wat tijd en moeite kost? Zou het niet mooi zijn als we onze handen voor de ander vouwen én diegene de helpende hand bieden? 

Salve! 

Willemarijn Verheij

 

289