Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Schuilen

umbrella-1588167_1920

De laatste tijd worden we vaak opgeschrikt door heftige gebeurtenissen, aanslagen in Londen, Syrië en Turkije. Maar ook hongersnoden in Somalië, Soedan en Ethiopië. De beelden die hierbij naar buiten gebracht worden, laten mensen zien die een schuilplaats zoeken. Een plaats waar ze veilig zijn en waar ze kunnen overleven.

Eén van de betekenissen van schuilen is; beschutting zoeken. Je gaat schuilen als het hard regent en je niet nat wilt worden. Maar je gaat ook schuilen als je een veilige plaats zoekt. In het afgelopen seizoen heb ik verschillende keren leidinggevenden aan de telefoon gehad, die advies vroegen hoe ze hun jongeren een veilige plaats kunnen bieden. Een veilige plaats, omdat er een jongere of een leidinggevende van hun vereniging is overleden. Een veilige plaats, omdat jongeren met heftige dingen te maken krijgen. Een vereniging heeft dan een belangrijke functie: het is een plek waar je met elkaar ervaringen kunt delen, elkaar kan troosten en bemoedigen. Maar hoe zorg je nu voor een veilige plaats? Bied ruimte aan jongeren om hun verhaal te doen, te vertellen wat ze moeilijk vinden en soms ook gewoon ruimte waar je welkom bent, zonder je verhaal te doen. Bied een luisterend oor, maar vertel ook wat deze moeilijke dingen met jou doen. Organiseer een informele avond bij één van de leidinggevenden thuis en laat dan vooral ontmoeting centraal staan.
Bedenk wel dat je als leidinggevende geen hulpverlener bent, dus neem niet te veel verantwoordelijkheid op je. Wees vooral aanwezig. Steun elkaar als leidinggevenden ook en zorg dat je van elkaar weet hoe je er in staat, zodat je dit samen kunt dragen.
Als je als vereniging zo’n schuilplaats mag bieden, voelen jongeren zich veilig en bind je jongeren aan jouw vereniging.
De zorgen van jongeren kunnen groot zijn. Als leidnggevende schiet je voor je gevoel altijd tekort. Laat dat onvermogen je bij de Heere brengen. Wijs vooral de Schuilplaats aan waar jongeren werkelijk kunnen schuilen.
Die in de schuilplaats des Allerhoogsten is gezeten, die zal vernachten in de schaduw des Almachtigen. Psalm 91:1
Als je zo met elkaar alle zorgen en verdriet bij de Heere mag brengen, ben je op de goede plaats.

 

Aline van de Maat

289