Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Taalverrijking

BLOG LEIDINGGEVENDEN

Op de een of andere manier verwordt veel in ons leven tot eenheidsworst, en dat terwijl we zelf ervaren dat het leven bepaald geen eenheidsworst is. Ook in de kerk gebeurt dit, bedoeld of onbedoeld. We gebruiken altijd weer dezelfde woorden en dezelfde zinnen.

Ik vind het jammer dat onze woordenschat zo klein is als het gaat om de dingen van Gods Woord en Zijn Koninkrijk. De waarheid zit niet in woorden, maar de waarheid is de werkelijkheid van de woorden. Gods werkelijkheid is oneindig en onze woordenschat te weinig.

Laten we voor jongeren de rijkdom van Gods Koninkrijk uitstallen door onze vocabulaire uit te breiden. Woorden verklanken de wereld achter de woorden. Hoe meer woorden we weten, hoe meer de diepte en de breedte van Gods werk zichtbaar wordt voor jongeren.

Of hangen we te veel aan begrippen? Als het over God gaat, kun je niet zorgvuldig genoeg zijn. Maar het christelijk geloof is toch niet iets van de juiste terminologie? Gaat het niet om de levende relatie met de Levende, Die van boven komt en ons de hemelse dingen openlegt? Misschien gebruiken we altijd dezelfde woorden, omdat ze vertrouwd worden door anderen. Of we doen het, om duidelijk te zijn. Maar voor je het weet wordt het allemaal wel heel erg voorspelbaar.

Als nieuwe woorden mij een nieuw, of hernieuwd, gezicht geven op de Heere en Zijn genade, dan gebeurt er iets. Dat vraagt om inspanning en om creativiteit. Creativiteit die de Geest wil gebruiken om harten te overwinnen. Want dan gaat er pas echt een wereld open. Veni Creator Spiritus, Kom Schepper, Geest.
 

Dirk-Jan Nijsink

 

289