Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Verborgen

2018-08 BLOG LEIDING

Laatst las ik een Joods verhaal over een rabbijn. Op een dag ging hij naar buiten en kwam daar zijn dochtertje tegen. Ze huilde en de rebbe vroeg wat er was. Het meisje antwoordde: “We waren verstoppertje aan het spelen. Ik had me op een heel goed plekje verstopt, maar ze kwamen me niet zoeken. Ze misten me niet eens." Daarop zei de rebbe: “Zo voelt God Zich ook. Hij heeft Zich verstopt, opdat wij Hem zouden zoeken, maar niemand zoekt Hem.”

Bij het lezen hiervan moest ik denken aan Psalm 14. God ziet uit de hemel naar beneden, naar de aarde. Hij kijkt of er iemand is die Hem zoekt. Nee… niemand. Zelfs niet één. Wat de mensen ook zoeken, God zoeken ze niet.
Ik vind deze psalm best confronterend. Niemand die God zoekt… daar hoor ik dus ook bij. Het laat me zien wie ik van mezelf ben. Daar is geen goed woord over te zeggen. Misschien herken je het wel, dat je dit eigenlijk maar moeilijk kunt aanvaarden: ben ik dan zo slecht? Je leest elke dag de Bijbel, houdt stille tijd, gaat ’s zondags naar de kerk, zit op JV… Je weet van momenten dat de Heere tot je sprak. En toch staat het hier akelig zwart op wit: niemand die God zoekt. Het is de realiteit.

Dat God Zich toch laat vinden, komt maar door één ding: God zond Zijn Zoon. De Heere Jezus is opgestaan! Door Zijn overwinning kan ons ‘niet zoeken’ veranderen in ‘wel zoeken’. En het gebeurt. Kinderen, jongeren en oudere mensen gaan zoeken naar God. Gods Geest leert je omhoog te kijken, in plaats van naar beneden. Je leert het niet meer van jezelf, maar van Hem te verwachten. Kijk omhoog! Op de Check-in avonden deze maand denken we daar graag met je over na. Welkom!

Gertrude de Regt

289