Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Vragen

BLOG JONGEREN.jpg

Ik heb er nogal wat. Wat is waarheid en wat is leugen? Wat is echt en wat is vals? Ik zoek naar antwoorden en vaste grond onder mijn voeten. In een wereld vol onzekerheid, gebrokenheid en twijfel, zoek ik een sterke basis voor mijn leven.

Ik denk aan een zaadje. Het eerste dat zich vormt, is een wortel. Daarna komt een stengeltje met blaadjes tevoorschijn, om zonlicht op te vangen. Tegelijkertijd ontwikkelen de wortels zich tot een sterke basis voor de plant. Ze geven stevigheid en voorzien in water en voedingstoffen. Sterke wortels zijn onmisbaar om te overleven.

Ieder mens heeft wortels nodig. Wortels die om gezonde voeding vragen. Vergif maakt een plantje ziek, kan het zelfs doden. Alleen met behulp van goede voeding kan een plantje zich op een gezonde manier ontwikkelen. Alleen met eerlijke antwoorden op onze levensvragen kunnen we voorkomen dat we vergiftigd worden.

Eén vraag die ik heb, is de vraag hoe ik bekeerd word. Er zijn veel antwoorden op deze vraag te vinden. Helaas zijn veel dingen die ik tegenkom, tegenstrijdig met wat ik in de kerk hoor. Is dat het onkruid tussen het koren?

Pasgeleden mochten we van de kerkenraad een boek uitzoeken. Ik koos het boek Bekering, hoe gaat dat? Ik verwachtte een dik boek. Mijn verwachting kwam niet uit. Het is geen boek, maar een boekje, met 128 bladzijden. Het is niet moeilijk of saai en speciaal voor ons, jongeren, geschreven. De schrijver heeft ons er niet voor over dat we opgroeien met misverstanden en onwaarheden. Dit boekje geeft houvast in deze wankele wereld. Het staat vol verwijzingen naar Bijbelteksten. Het is dus niet de mening of ervaring van de dominee waarop de inhoud gebaseerd is. Gods Woord is en blijft het antwoord op onze levensvragen, wie of waar we ook zijn.

Heeft bidden om bekering wel zin? Ik doe het al zolang...

Ik citeer een stukje uit het boek: “Waarom zou je bidden of God je wil bekeren? Het antwoord is: omdat God het van je vraagt. (…) God heeft in Zijn eeuwig welbehagen een weg uitgedacht dat zulke zondaren nog bekeerd kunnen worden. Daarvoor heeft Hij Zijn geliefde Zoon gezonden om te lijden en te sterven. Daarom kunnen we nog bekeerd worden en nu mogen we daarom bidden. Dat is wat!”

Er is nog een weg. Er wordt nog zaad gestrooid. Is dat zaad bij ons al ontkiemd?

Matanja van Koeveringe
 

289