Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Blog: Werken vanuit de hoop

1_BLOG leiding

Jarenlang bestond het logo van de Jeugdbond uit een gestileerde troffel en zwaard. Het beeld was ontleend aan Nehemia, die de muren van Jeruzalem herbouwde. Omdat vijandige legers hen aan wilden vallen, werkten de mannen met een troffel in de hand en een zwaard aan hun heup. Ze moesten zowel de muur opbouwen als de vijand af kunnen slaan. Ze werkten onder de inspirerende leiding van Nehemia.

Als zij overvallen werden door moedeloosheid, sprak hij hen moed in. Hij werkte hard mee en wees hen er steeds op dat ze een almachtige, sterke God hadden. De vijand was sterk, maar ze leefden vanuit een gegronde hoop!

Inmiddels is het logo van de Jeugdbond veranderd en staat het thema ‘verbinden’ centraal. Dat wil niet zeggen dat de boodschap van de troffel en het zwaard voor ons geen betekenis meer heeft. We willen jongeren verbinden aan God en Zijn Woord en aan de gemeente. Nehemia is een voorbeeld voor ons. Hoe kunnen we jongeren aansporen om God te zoeken en aan Hem toegewijd te leven? Door zij aan zij met hen te staan en hen te bemoedigen. Door hen weerbaar te maken en op te bouwen.

De kerk is zich over het algemeen bewust van de gevaren van deze tijd. Jongeren worden daarvoor gewaarschuwd. Maar hoe maken we jongeren echt weerbaar? Kijk naar Nehemia. Toen hij de vijand zag, maakte hij de mensen niet bang of moedeloos. Nee, hij zocht samen met hen het aangezicht van God. Hij gaf hen gereedschap in handen om te bouwen en zich te verweren. En bovenal: hij sprak vanuit hoop en vertrouwen op God. En het had resultaat: de vijand droop af en de muren stonden overeind.

De Jeugdbond werkt aan een nieuw beleidsplan. Een van de uitgangspunten is dat wij willen werken vanuit de hoop die er is door het volbrachte werk van de Heere Jezus. Laten wij - jeugdwerkleiders, ambtsdragers, ouders en jongeren – elkaar telkens weer vanuit die hoop aanspreken en bemoedigen.

  • Gertrude de Regt
289