Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Interview: Bidden tot een heilige God

INTERVIEW

“Bidden betekent voor mij alles! Maar tegelijk vind ik het ook het moeilijkste wat er is. Zowel ambtelijk als persoonlijk is het gebed niet eenvoudig. Soms sta ik meer innerlijk veroordeeld op van mijn knieën dan dat ik op mijn knieën ben gegaan.” Dominee A.T. Huijser uit Sliedrecht heeft een boekje geschreven over het gebed. Hierin gaat het over belangrijke vragen die jij misschien ook wel herkent. 

Voor het gebed is het belangrijk om vast te houden aan een strakke gebedsdiscipline met vaste tijden. “Je moet op de vaste tijden bidden, dus ook als je niet de behoefte voelt. Ik begin elke dag op mijn studeerkamer met gebed en Bijbellezen. Daar neem ik de tijd voor. Leg ook alles weg wat kan afleiden. De binnenkamer is een bedreigd gebied, want daar richt de satan zijn pijlen op. Eerst probeert de satan je uit de binnenkamer te houden en daarna probeert hij in de binnenkamer zelf te verstoren. Daarom is bidden ook strijden. Maar het echte gebed gaat misschien wel meer ‘met de pet op, dan met de pet af’. Je kunt ook bidden op je fiets en in je auto.”

Verhoring
“De Heere hoort het gebed altijd, maar Hij verhoort niet altijd. Hij kan alles, maar Hij doet niet alles. Hij handelt naar Zijn wil. De Heere Jezus kreeg ook geen verhoring op het gebed of de drinkbeker aan Hem mocht voorbijgaan, maar Hij kon wel zeggen dat niet Zijn wil, maar de wil van Zijn Vader moest geschieden. Iedereen heeft weleens gebeden en het niet gekregen. Later kun je misschien wel zeggen dat het wijs was dat God het niet verhoord heeft. De Heere weet namelijk veel beter wat wij nodig hebben dan wij. De verhoring is niet altijd heel duidelijk en daarom moeten we opmerkzaam zijn. Elia zag maar een wolkje zo groot als een hand, maar het was toch het begin van Gods verhoring.” 

Dagelijkse dingen
De dominee pleit voor opmerkzaamheid op wat God doet nadat wij Hem hebben gebeden. Ook als het gaat om verhoring in de dagelijkse dingen. Als je opziet tegen een tentamen en daarvoor bidt en de Heere helpt, dan is dat ook verhoring. “Natuurlijk werkt de Heere ook soms heel bijzonder, dat heb ik zelf ervaren. Toen ik aan het einde kwam met mezelf en het een verloren zaak in mijn leven was, heb ik in de nood tot God geschreeuwd. Toen heeft de Heere iets van de Middelaar laten zien. Daarom zijn deze drie woorden voor mij als van goud: Om Jezus’ wil.”  

Benieuwd naar meer? Lees het hele interview met dominee A.T. Huijser in Daniël.

289