Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Interview: Bijbellezen is niet meedoen aan een loterij!

INTERVIEW - kopie.jpg

“God spreekt altijd door Zijn Woord! Het gaat daarom om de vraag hoe jij tegenover dat Woord staat.” Peter van Olst uit Waddinxveen beantwoordt een aantal vragen over persoonlijk Bijbellezen. Deze vragen zijn via Instagram ingestuurd door jongeren. Staat jouw vraag er ook tussen?  

De Heere spreekt altijd, maar wanneer echt? Hoe weet je of God door de Bijbel ook echt tegen jou spreekt?
“Het is mij opgevallen dat veel mensen de Bijbel lezen zoals anderen een lot bij de loterij kopen. We lezen de Bijbel en we verwachten dat God niet altijd daardoor spreekt. Het wordt dan een soort noodlot of een kans dat een dood middel ineens voor ons gaat leven. Nee! God spreekt altíjd door Zijn Woord en ook altijd écht! Natuurlijk is de werking van de Geest onmisbaar, maar als Gods Woord opengaat, dan spreekt God écht. Stel je voor dat jij aan de voeten van de Heere Jezus zat toen Hij de Bergrede uitsprak. Dan vraag je jezelf toch ook niet af of Hij wel écht tot jou spreekt? Het is dus niet de vraag wanneer God écht tot jou spreekt. Als God spreekt, is het altijd waar en meent Hij het altijd. De vraag is: hoe sta jij tegenover het Woord?”  

Wanneer mag je een bijzondere, mooie of toepasselijke tekst op jezelf betrekken?
“Als iets jou in de Bijbel heeft aangesproken, dan mag je daarmee tot de Heere gaan. Misschien kun je het voor jezelf nog geen geloof noemen, maar laat het dan je gebed zijn of de Heere je het geloof wil schenken. Als er bepaalde dingen in het Woord zijn die jou verbreken, dan hoef je die niet in twijfel te trekken. Als bepaalde dingen je doen verlangen naar Christus, ga ermee tot Hem. Als Gods Woord je houvast geeft, stel dat dan niet onder de kritiek van de twijfel.”

Mag je alle beloften in de Bijbel lezen alsof ze voor jou gelden?  
“We moeten de Bijbel in zijn geheel lezen. In de Bijbel staan niet alleen beloften, maar ook bedreigingen. Het gaat er dan om hoe je er tegenover staat. Wat doet het jou? Van nature wijs je het af. Het probleem ligt dus bij ons. Het ligt niet aan God. Hij wil je alles uit genade geven. Als Hij met Zijn Woord tot je komt, vraagt dat een antwoord van jou. Geloof je Hem of wijs je Hem en Zijn genade af? Misschien loop je daar vast met je ongeloof. Bid of Hij je ongeloof te hulp komt!

Benieuwd naar meer vragen en antwoorden? Lees het hele interview met Peter van Olst in Daniël#15.

289