Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Interview: God bestaat!

INTERVIEW

“Voor mij staat het vast dat God bestaat.” Cornelis Bos twijfelt niet aan het bestaan van God. Naast hem zit Teunette Koolmees. Beiden zitten op catechisatie (Cornelis volgt belijdeniscatechisatie) in de Gereformeerde Gemeente van Ede bij ds. M. Joosse. Ze vertellen over waarom zij zeker weten dat God bestaat en waarom ze daar niet over twijfelen. Hoe zit het met de dominee? Zou hij weleens twijfelen aan het bestaan van God?


 

Hoe kan er een God bestaan als er zoveel lijden in de wereld is?
Teunette: “Die vraag heb ik ook vaak naar mijn hoofd gekregen. Maar toch hebben we het lijden zelf op onze hals gehaald. We verdienen het  niet eens dat we het nu zo goed hebben. We hebben een huis, voldoende eten en we kunnen naar de kerk toe. Dat is al zo’n groot voorrecht dat we hebben. Lijden is gekomen door de zondeval en is niet fijn voor ons. Maar lijden kan je juist ook tot God brengen. In dat opzicht ben ik juist in die periode van opname meer naar God toegetrokken.”  

Dominee, heeft u weleens getwijfeld aan het bestaan van God?
Dominee Joosse: “Ik ben ergens rond mijn veertiende jaar afgehaakt van de kerk. Op mijn negentiende ging ik op mezelf wonen en ben ik vier jaar nauwelijks meer in de kerk geweest. Ik maakte van het geloof een stuk psychologie door te denken: iedereen creëert zijn eigen godsbeeld en beleeft daar zo zijn eigen ideeën. Ik kreeg aversie tegen alles en iedereen die zich door God en het geloof liet leiden. Ik las toen ook een stukje over antropologie dat alle godsdienstbelevingen op hetzelfde neerkomen. Ik dacht: zo zit het in elkaar. Ik kon niets meer met wat er in de kerk gebeurde. Maar het werd anders bij mij. De Heere bracht me in moeilijke omstandigheden. En die hebben mij uiteindelijk op de knieën gebracht. En toch kan mij die vraag van het lijden in de wereld mij aanvliegen. Er is veel lijden van wat wij zelf ervan gemaakt hebben en dat is terecht. Maar als er een dorpje getroffen wordt door een aardbeving, hebben die dorpsbewoners dan meer gezondigd dan wij? Dan komt bij mij de vraag op: zijn wij dan beter dan die mensen? Gelukkig heeft de Heere daar ook antwoorden op gegeven in Zijn Woord. Want God is een rechtvaardig God. God komt aan Zijn eer door een rechtvaardige straf op de zonde.”  

Benieuwd naar het hele interview met dominee Joosse en de jongeren? Lees het in Daniël#22

289