Annuleren

Zoek hier binnen onze website

THEMA: (Aan)bidden

THEMA

Soms lijkt mijn gebed op het verlanglijstje van lijstje.nl voor het verlovingsfeest van onze zoon en aanstaande schoondochter.

Er staan allemaal afbeeldingen van cadeautjes klaar. Er staat zelfs waar je ze kunt bestellen. Supermakkelijk. Ik vink het aan, klik op de link, vul de bestelling in, maak geld over, klik op verzenden en klaar. Met zo’n soort gebed bedoel ik mezelf. Ik wil deze geschenken en ik ben nog veeleisend ook. En ik vind het jammer als ik niet alles krijg waar ik om vroeg!

Wat is bidden eigenlijk? Vroeger dacht ik dat bidden hetzelfde was als om iets vragen wat je ontbreekt. Dat kan natuurlijk van alles zijn...

Nu vraag ik me af of dat wel klopt. In het paradijs was bidden niet nodig. Wat deden Adam en Eva wel? Hun Schepper aanbidden.

Als we iets nodig hebben betekent dat, dat er iets ontbreekt. We missen iets en dus is het niet zoals het moet zijn. Is dat Gods schuld? Nee, want wij zijn het die zondigen. Het is onze schuld dat alles niet meer volmaakt is, zoals in het paradijs.

En in dat besef, als iemand die het niet verdient, iets vragen aan God: dat is bidden. Zo’n gebed wordt ook verhoord. Weet je wat er gebeurt als je met je nood en vragen bij Hem komt? In al je tekort? Dan hoort Hij je en dat merk je. Op zo’n moment is het goed wat de Heere doet. Soms krijg je drie keer zoveel als waar je om vraagt en soms schenkt Hij de genade dat je het ergens mee eens kunt zijn. Je ervaart dat God voor je zorgt en dat de Heilige Geest je gebed overneemt. En dan? Dan ga je de Heere weer aanbidden. In verwondering. Net als Adam en Eva in het paradijs.

Anja de Bonte van der Sluijs (eindredacteur)

289