Annuleren

Zoek hier binnen onze website

24 mrt 2017Geen reacties

Thema: Ben ik uitverkoren?

doors-1690423_1280

“Geloof begint bij jou!” Misschien heb je ‘m ook wel voorbij horen komen op de radio. Een slogan van Remonstranten. Er is blijkbaar niets nieuws onder de zon, want Pelagius zei dat ook al in de tijd van Augustinus. En de Dordtse Leerregels zijn gemaakt om de leer van Arminius, een remonstrant, te weerleggen.

Geloof begint bij jou. Een opvallende zin. Geloof begint bij God, zegt de Bijbel. Alleen mensen die uitverkoren zijn, gaan geloven. Dat begint nooit bij mensen. De Vader koos uit, de Zoon leed voor de uitverkorenen en de Heilige Geest zorgt ervoor dat die mensen bekeerd worden. Zo werkt het, toch?

Ja, zo kun je het samenvatten. En daar kun je van alles over zeggen en vragen. Maar, realiseer je dan wel dat je bezig bent met iets dat aan de kant van God ligt en God is soeverein en doet wat Hij wil. Eens kwam er iemand bij Jezus. Hij vroeg naar het getal van de uitverkorenen: Zijn er ook weinigen, die zalig worden? Jij weet wat Jezus zei: Strijdt om in te gaan (Luk.13:24).

God is soeverein, maar niet willekeurig en ontrouw. God doet wat Hij belooft. Het Evangelie openbaart de Naam van Jezus, de Zaligmaker. Opdat een iegelijk, die in Hem gelooft niet verderve maar het eeuwige leven hebbe (Joh.3:16). Zie de uitverkiezing niet als een donkere wolk boven je hoofd. Maar besef hoe groot het wonder is dat God Zijn Zoon zond voor opstandige zondaren! In Hem alleen ligt de verkiezing van zondaren vast. Bekeer je en geloof Hem op Zijn Woord. Het wonderlijke is dat geen van Gods kinderen, die de toevlucht namen tot Jezus zullen zeggen: “Geloof begint bij mij!” Nooit. Geloof begint bij God! Wat een troost en bemoediging!

289