Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Thema: De Bijbel was hun schat

THEMA

Hoeveel Bijbels heb jij in huis liggen? En hoe zuinig ben je erop? Hoe vaak lees je erin? Ik wil je graag twee verhalen vertellen van vrouwen die heel zuinig waren op hun Bijbel, omdat de Bijbel hun grootste schat was.

De eerste vrouw is Corrie ten Boom. Zij woont met haar familie in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat ze Joden verbergen, worden ze gevangengenomen. Terwijl Corrie en haar zus in de rij staan om het kamp binnen te gaan, ziet ze dat anderen alles in moeten leveren wat ze bij zich hebben. “O Heere,” bidt Corrie, “help me.” Voetje voor voetje naderen ze de kampbewaaksters. In de ruimte waar ze zich moesten uitkleden, staat een laag bankje. Er zitten kakkerlakken en spinnen onder. “Vlug,” fluistert Corrie tegen haar zus, “geef je vestje”. Corrie wikkelt haar Bijbel daarin en verstopt het onder het bankje. Nadat ze door de controle heen zijn, haalt ze het pakketje weer tevoorschijn en stopt ze het onder haar wijde kampjurk. Wat een wonder! De bewaaksters merken niets.
Zo’n driehonderd jaar eerder bakt een vrouw brood in de oven, als ze hoort dat de mannen van het dorp alle huizen doorzoeken om te kijken waar er Bijbels liggen. Het is namelijk verboden om in de Bijbel te lezen. De vrouw neemt haar Bijbel, wikkelt hem in een flinke klomp deeg en schuift de klomp in de oven. De andere stukken deeg legt ze ernaast. Het duurt niet lang of de mannen arriveren bij haar in huis, alles halen ze ondersteboven, maar ze vinden nergens een Bijbel. Als de vervolgers weg zijn, haalt ze de broden uit de oven. En wat blijkt? De Bijbel heeft helemaal geen schade geleden.

Deze vrouwen waren niet alleen zuinig op hun Bijbel, ze lazen er ook veel in. Elke avond opende Corrie haar Bijbel en las ze eruit voor aan alle gevangenen. Het zorgde voor straaltjes hoop in hun harten. En ook de andere vrouw las er dagelijks uit. Hoe is dat bij jou? Ik hoop dat je mede door deze Daniël de waarde beseft van je Bijbel en dat je er veel in zult lezen!

289