Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Thema: Soli Deo Gloria!

THEMA

Al lang speelt het in mijn achterhoofd. Volgend jaar bestaat ons blad 75 jaar. Voor mij een mooi moment om me eerst eens te verdiepen in de eerste exemplaren van Daniël.

In het archief van de Jeugdbond liggen de eerste nummers keurig ingebonden. Ik blader er eens door. Er komt slechts één keer een illustratie in voor, namelijk een foto van koningin Wilhelmina, naar aanleiding van haar verjaardag. Ik lees artikelen over arbeidsplicht, de doodstraf, vegetarisme, de oorlog in Indië. Ik lees uitleg bij de catechismus, meditaties en verhalen over de kerk- en vaderlandse geschiedenis. Ook de vragenrubriek ontbrak niet. Met vragen als: “Zijn stakingen in strijd met Gods Woord?” “Mag een onbekeerd mens het ‘Onze Vader’ bidden?” “Is een bliksemafleider op de kerk geoorloofd?”

Ik lees over wervingsacties. Een actie in 1969, met als motto: ‘Trek aan de bel voor Daniël’. Leden van jeugdverenigingen zouden proefnummers verspreiden in hun omgeving en daarna aanbellen om te vragen of men abonnee wilde worden. Het resultaat van deze actie? 400 nieuwe abonnees. Kennen jouw gemeenteleden Daniël al? Bel eens aan, en vraag het hen!

In dit nummer geven we speciaal aandacht aan ’75 jaar Daniël’, maar dat zullen we het hele jaar blijven doen op onze jubileumpagina. Om onze trouwe abonnees te bedanken, zullen we elk nummer gesponsorde producten weggeven; boeken, een vakantie, een fiets en nog veel meer.

Ik pak nog wat oude exemplaren van Daniël uit het archief. Er komt een omslag, er worden meer illustraties toegevoegd, er komt kleur in het nummer, het aantal pagina’s wordt uitgebreid en redactieleden komen en gaan. Eén ding blijkt hetzelfde te blijven. Toen Daniël veertig jaar bestond schreef de toenmalige eindredacteur: “Daniël heeft altijd ‘een blad met een boodschap’ willen zijn. Met dé Boodschap. Als die Boodschap door mag blijven klinken én zegen mag dragen, dan is het goed. 't Gaat uiteindelijk niet om Daniël, maar om de uitbreiding van Gods Koninkrijk. Daarom dragen wij dit werk ook op aan Hem Die getrouw is én.... het ook doen zal. Soli Deo Gloria.”
Daar sluit ik me van harte bij aan.

289