Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Thema: 'Zaal of soos'

FotosessieAmersfoort©ceesvdwal_104

‘Weet je waar ze dat ook zeiden? In de Gereformeerde Kerken. Daar werd het jeugdwerk steeds gezelliger. Maar kijk eens wat er van geworden is?’

In gesprekken tussen leidinggevenden in het jeugdwerk en kerkenraden valt regelmatig het woord ‘sfeer’. Leidinggevenden vragen ruimte voor de zachte kant van het jeugdwerk. Kunnen jongeren zich thuis voelen op de vereniging als de zaal van de kerk er kaal en klinisch uitziet? Vaak worden er voorbeelden genoemd van gemeenten die een heus jeugdhonk hebben of waarbij de kelder of zolder ingericht is als ruimte voor jongeren. Gewoon, met bankstellen in plaats van stoelen. Een sfeervolle lamp in plaats van TL-lampen aan het plafond. Dat is toch niet teveel gevraagd?
In veel gemeenten verlopen dit soort gesprekken stroef. Waarom? Omdat leidinggevenden en kerkenraden een ander beeld hebben bij de functie van ontspanning. Wie ‘ontspanning’ ziet als concurrent van ‘bezinning’ zal grote vraagtekens hebben bij een dergelijk verzoek van leidinggevenden. Het lijkt dan alsof door de ontspannen sfeer Gods Woord niet tot zijn recht kan komen. Is die zorg terecht? Nee. Voor jongeren bepaalt de sfeer van de vereniging in sterke mate de openheid en vertrouwelijkheid. De fysieke omgeving, de zaal of de ruimte speelt hierin een belangrijke rol maar is niet alles bepalend. Het meest bepalende is de cultuur die leidinggevenden samen neerzetten: een sfeer waarin iedereen er mag zijn. Voer daarom het gesprek over de functie van sfeer en gezelligheid en blokkeer het gesprek niet vanuit de angst.

957