Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Explorers op ontdekkingstocht in de bossen

18-21 Explorers Kineto (7)

Een fluitsignaal klinkt. Tientallen kinderen komen aangestoven. “We gaan eerst een rondje rennen om het meer. En dan samen aan de slag,” klinkt het. Een impressie van een zaterdagmiddag bij de Explorers, een Apeldoornse scoutinggroep voor kinderen uit groep 6 en 7.

 

 

Half twee zaterdagmiddag. Een handjevol leidinggevenden en enkele ouders verzamelen zich bij het clubhuis van de Apeldoornse scoutinggroep Balmoral. Een keer in de drie weken maken de Explorers gebruik van dit honk. De ongeveer veertig jongens en meisjes die lid zijn van de club, komen dan bijeen voor een middag met vooral buitenactiviteiten.

De Explorers zijn onderdeel van KINETO (Kinderen Interactief Naschools Enthousiast Talentgericht Ontwikkelen), een Apeldoorns initiatief om kinderen –hoofdzakelijk afkomstig van reformatorische basisscholen– in hun vrije tijd een zinvol bezig te houden. Naast de scouting eens in de drie weken op zaterdagmiddag, organiseert KINETO op woensdagmiddag ook weerbaarheidstrainingen voor kinderen. Schaken, tafeltennis, koken, tekenen en gym zijn andere activiteiten van KINETO.

Bij de Explorers draait het vooral om actief in de natuur bezig te zijn, legt Klaas Roos (44) uit. Hij is een ‘kirex’, een aanduiding voor een van de leiders van de groep. ”We willen dat kinderen hun energie kwijt kunnen, maar ondertussen leuke dingen leren en samen optrekken.”

In deze reportage nemen we een kijkje bij een scoutinggroep die het initiatief is van een aantal christelijke ouders.

Lees het complete interview met de ouders in het nieuwste nummer van EigenWijs.

877