Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Meeveren en vasthouden

10-13 Themafoto - kopie

Onvoorstelbaar dat zestig jaar geleden niemand van een puber had gehoord. Vandaag vragen de veranderingen van een zoon of dochter het nodige aan omdenken van hun ouders. Dit artikel beschrijft in grote lijnen de ontwikkeling die jongeren doormaken en wat dit van hun ouders vraagt.

Ouders en kinderen zijn onlosmakelijk en dus voor altijd met elkaar verbonden. Nagenoeg elk kind wordt geboren met een grote voorraad vertrouwen in de eigen ouders. Dat vertrouwen is nodig om zich positief te kunnen hechten en zich veilig te voelen. Jonge kinderen uiten hun loyaliteit naar hun ouders onbekommerd: mijn vader is de sterkste; mijn mama is de liefste moeder van de hele wereld; ik ga later naast jullie wonen hoor. Rond het tiende levensjaar komt daar verandering in. Pubers kunnen hun ouders het gevoel geven dat zij maar het liefst onzichtbaar moeten zijn. De manier waarop zij dat duidelijk maken, is soms ronduit schokkend voor ouders. “Werkelijk, nergens zijn ze zo belachelijk streng gereformeerd als hier in huis. Ma, doe niet zo enthousiast alstublieft. Ik schaam me wild voor dat rare gedoe als u een bekende tegenkomt.” Je moet als ouders best sterk in je schoenen staan om dit soort uitspraken niet al te persoonlijk aan te trekken. De jongere is bezig met het ontwikkelen van eigenheid. En heeft daarvoor een zekere afstand tussen hem en zijn ouders nodig. Hij wil zijn eigen keuzes maken. Tegelijkertijd blijft hij de liefde, bevestiging, goedkeuring en waardering van zijn ouders zoeken. Zo bekeken vormt deze periode een spannende tijd voor zowel ouders als kinderen. Beiden ervaren onzekerheid. Beiden willen elkaar vasthouden.

Kinderen hun eigen keuzes laten maken, wil niet zeggen dat je hen in emotioneel opzicht loslaat. Integendeel. De vader van de verloren zoon liet zijn jongste gaan, maar bleef op de uitkijk staan. Ouders laten niet los, maar gaan anders verbinden.

Mettie de Braal-Prins en Petra Jacobse-Weststrate schrijven over de ontwikkeling van jongeren in de puberteit en wat dit voor ouders betekent. Lees het complete artikel in EigenWijs.

De EigenWijs over 'Opvoeding van pubers' is ook te bestellen in de webshop.

877