Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Opvoeden doe je met zijn Drieën

Website

Veel ouders zien op tegen de tienerjaren van hun kinderen. Dan raakt het proces van loslaten in een stroomversnelling. We spraken met twee ouderparen over deze periode in de opvoeding.

 

“Bij ons thuis zie je duidelijk een verschil tussen de meisjes en de jongens. Als de jongens gaan puberen, trekken ze zich vooral terug op hun kamer,” vertelt Janneke. “Je ziet ze een paar jaar veel minder. Een meisje laat zich veel meer gelden: Kijk, hier ben ik, ik tel ook mee. Zij geven ook overal hun mening over. Ze dagen hun vader uit. Je merkt dat ze oog krijgen voor het andere geslacht. Je broers zijn dan ook veilig om je eigen gedrag en reacties op uit te proberen."

Ook Ton en Eveline hebben een gezin met pubers. Het levendige gezin telt vier kinderen in de leeftijd van 10 tot 22 jaar. Wat is er leuk aan pubers in huis? Ton: “Het leuke vind ik dat er niets voorspelbaar of georganiseerd is. Daar houd ik wel van. Ze nemen graag hun vrienden en vriendinnen mee en die zijn hier ook welkom. Pubers houden je ook een spiegel voor. Dat doet wel wat met je. Ze hebben je aan alle kanten nodig, ook al doen ze hun best om te laten zien dat ze zelfstandig zijn.”

Lees het complete interview met de ouders in het nieuwste nummer van EigenWijs.

877