Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Tieners en geloof

18-21 Themafoto

In de puberteit gebeurt er heel veel in het leven van een puber. Lichamelijk, emotioneel, relationeel en geestelijk gaat er behoorlijk wat op de schop.

Er komt een ontwikkeling op gang waarin ze hun eigen denkproces doormaken en hun eigen afwegingen maken. Dat proces gaat niet altijd even gestructureerd. Soms nemen ze de gedachten van een ouder over, maar een volgende keer zetten ze zich er volledig tegen af. Dit hoort bij de ontwikkeling tot autonome, zelfstandige individuen. Juist door het vormen van hun eigen mening verwerven de jongeren een eigen identiteit. De manier waarop deze ontwikkeling plaatsvindt, kan rustig zijn, maar ook heftig. Sommige pubers ontluiken langzaamaan en zoeken stapsgewijs hun weg. Er zijn er ook die juist hun weg zoeken door voortdurend te schoppen. In beide gevallen proberen ze hun gevoel van onzekerheid te maskeren. Juist in deze fase zijn ze verlegen om de daadwerkelijke handreikingen van opvoeders.

"Juist door te schuren tegen vaststaande meningen vormen pubers hun eigen identiteit." Jeugdwerkadviseur Jaco Pons schrijft over tieners en geloof. Lees het complete artikel in EigenWijs.

De EigenWijs over 'Opvoeding van pubers' is ook te bestellen in de webshop.

877