Annuleren

Zoek hier binnen onze website

Levend stratego

Spelvoorbereiding:

Dowload de spelkaartjes.
Print de pagina’s 3, 4, 5 op rood en blauw papier, print pagina 2 op de achterkant. Zo heeft iedere deelnemer de rangvolgorde achter op zijn kaartje staan.

Uitvoering:

De groep wordt in twee groepen verdeeld. De twee groepen stellen zich ieder aan één kant van het bos op. Elke groep heeft één deel van de strategokaartjes bij zich (rood of blauw). Elk kaartje stelt een rang uit het leger voor, dat ook wordt aangegeven met een getalwaarde. Tijdens het spel lopen de deelnemers door het bos en proberen tegenstanders van het andere leger te tikken. Als een tegenstander getikt is, worden de rangen met elkaar vergeleken. De winnaar is diegene met de hoogste rang (=hoogste getalswaarde op het kaartje). De winnaar neemt het kaartje van zijn tegenstander in en brengt deze direct naar zijn eigen post. Hierna probeert hij weer een ander te tikken. De verliezer haalt een nieuw kaartje op zijn thuispost. Indien beide spelers een gelijke rang hebben vindt er geen kaartenruil plaats.

Bijzondere rangen:

De bom is voor iedere tegenstander onoverwinnelijk. Echter alleen de mineur van het andere leger kan de bom onschadelijk maken (verslaan). De bom mag niet zelf tikken, maar kan alleen getikt wórden. De spion heeft de laagste rang in het spel. Als enige, echter, kan de spion de maarschalk (de hoogste in rang) verslaan. Een deelnemer van elk leger krijgt het kaartje met de vlag (kan ook een echte vlag zijn) mee. Wanneer deze speler getikt wordt door een tegenstander is het spel afgelopen, en heeft het andere leger gewonnen. De vlag kan zichzelf beschermen door andere (tactische) spelers uit zijn leger bij zich te houden.

 

Tip: Als het spel overdag wordt gespeeld kan er ook voor worden gekozen om de vlag (als met echte vlaggen wordt gespeeld,) deze in het spelgebied te verstoppen, in dit geval moet er een deel zichtbaar blijven.


Leeftijd: 12-16
Type: Groepsspelen buiten


Download PDF
272